Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu są jest bardzo satysfakcjonująca i rozgrzewająca. Możesz wykonać tą zupę przy użyciu zaledwie kilku zdrowych składników. Przepis nie wymaga super zdolności kulinarnych, wykona go naprawdę każdy. Zupa z pieczonego Pasternaka doskonale sprawdza się w długie i ponure jesienne dni. Jest uwielbiana przez naszych klientów w okresie Bożego Narodzenia. Dodatek przypraw takich jak kminek, gałka muszkatołowa czy ziarna kolendry z miodem odgrywają dużą rolę w tym uwielbieniu 🙂
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
30 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 duże pasternaki, obrane i pokrojone w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 500 ml mleka kokosowego
- 500 ml wody
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- Sól

Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Umieść pasternak z miodem w dużej misce. Wymieszaj dobrze i wyłóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku z grubym dnem. Podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem na średnim ogniu, do momentu aż zmięknie.
- Przenieś pieczonego Pasternaka i wszystkie przyprawy do garnka. Dobrze wymieszaj i wlej mleko kokosowe z wodą. Gotuj na małym ogniu po przykryciem przez 30 minut.
- Używając blendera ręcznego zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Dopraw solą.
- Rozlej do miseczek zupę z pieczonego Pasternaka i kokosu. Udekoruj świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek. Podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Tego nie da się s #%$*&~^@ ć