Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu

Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu są jest bardzo satysfakcjonująca i rozgrzewająca. Możesz wykonać tą zupę przy użyciu zaledwie kilku zdrowych składników. Przepis nie wymaga super zdolności kulinarnych, wykona go naprawdę każdy. Zupa z pieczonego Pasternaka doskonale sprawdza się w długie i ponure jesienne dni. Jest uwielbiana przez naszych klientów w okresie Bożego Narodzenia. Dodatek przypraw takich jak kminek, gałka muszkatołowa czy ziarna kolendry z miodem odgrywają dużą rolę w tym uwielbieniu 🙂

Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu
Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 30 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 duże pasternaki, obrane i pokrojone w plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • Sól
Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu
Zupa z pieczonego Pasternaka i kokosu

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
  2. Umieść pasternak z miodem w dużej misce. Wymieszaj dobrze i wyłóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  3. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku z grubym dnem. Podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem na średnim ogniu, do momentu aż zmięknie.
  4. Przenieś pieczonego Pasternaka i wszystkie przyprawy do garnka. Dobrze wymieszaj i wlej mleko kokosowe z wodą. Gotuj na małym ogniu po przykryciem przez 30 minut.
  5. Używając blendera ręcznego zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Dopraw solą.
  6. Rozlej do miseczek zupę z pieczonego Pasternaka i kokosu. Udekoruj świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek. Podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Tego nie da się s #%$*&~^@ ć

Leave a Reply