Pavlova z bitą śmietaną i ze świeżymi owocami

Pavlova z bitą śmietaną i ze świeżymi owocami należy do moich ulubionych deserów. Uwielbiam jego prostotę i delikatny smak przeplatany świeżymi owocami. Świetnym dodatkiem mogą być lody. Szczerze mówiąc Pavlova, smakuje ze wszystkim, co owocuje latem lub przypomina mi o tej porze roku. W sumie deser ten równie świetnie sprawdza się zimą. Możesz wtedy podać Pavlova z jakimś zimowym kompotem lub sosem czekoladowym lub tofi. Pamiętaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 100 minut
Temperatura i czas wypieku: 130°C - 20 minut oraz 100°C - 60 minut

Składniki (Jeden pierścień o średnicy 18cm):

  • 220 g cukier kryształ
  • 4 białka jaj (duże jajka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 300 ml śmietana 30%
  • 170 g świeże owoce (truskawki, maliny, jagody, kiwi)

 

Sposób wykonania:

  1. Cukier i białka jaj wraz ze szczyptą soli umieść w robocie kuchennym i od samego początku ubijaj na szybkich obrotach na puszystą pianę. Kiedy uzyskasz puszystą pianę a cukier całkowicie się rozpuści w białku, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijaj przez kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodaj esencje waniliową.
  2. Przygotowane w taki sposób białko na Pavlovę niezwłocznie umieść w okrągłej tortownicy na papierze pergaminowym. Upewnij się, że ciasto dokładnie wypełnia pierścień a następnie go usuń (pierścień potrzebujemy tylko do nadania pożądanego kształtu, nie wypiekaj w nim!)
  3. Przez pierwsze 20 minut wypiekaj w 130°C następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 60 minut. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas wypieku. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i uchyl delikatnie drzwi. Zostaw Pavlovę do całkowitego wystudzenia, poprawi to, jakość końcowego produktu.
  4. Podczas kiedy Pavlova będzie się studzić ubij śmietanę i przygotuj owoce. Śmietanę rozprowadź równomiernie na wierzchu, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego, i ułóż na niej świeże owoce.

 

Pamiętaj!

  • Upewnij się, że naczynie, w którym będziesz ubijać białka jaj jest bardzo czyste (nie może być w nim tłuszczu, żółtek) w przeciwnym razie białka jaj się nie ubiją.
  • Od samego początku białka jaj wraz z cukrem ubijaj na szybkich obrotach.
  • Nie wypiekaj Pavalova w pierścieniu, ma on tylko posłużyć do nadania kształtu.

 

Leave a Reply