Grzanki z awokado i jajkiem muszą być jednym z najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia. To śniadanie prawie nie wymaga wysiłku, a przede wszystkim jest super pyszne. Ten przepis przyniesie uśmiech Twojej rodzinie w niedzielny poranek. W sumie jakby ktoś mnie obudził rano na takie grzanki z awokado i jajkiem, to też by mi się gęba śmiała.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 10 minut
Składniki (2 porcje):
- 2 grzanki z chleba na zakwasie
- 2 gałązki pomidorów koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki destylowanego białego octu
- 1 łyżka płatków chili
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Szczypta soli
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Umieść pomidory koktajlowe na małej tacy do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na 10 minut, lub do momentu aż pomidory zmiękną a skórka zacznie pękać.
- W międzyczasie pokrój awokado w cienkie plastry i ułóż na grzance. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Aby przygotować jajka w koszulce, napełnij rondel wodą do połowy. Dodaj ocet i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i rozbij jajka i delikatnie wrzuć każde jajko do wody. Zamieszaj wodę, aby utworzyć wir. Gotuj jajka przez 3-4 minuty, tak aby żółtko było jeszcze rzadkie. Następnie za pomocą łyżeczki cedzakowej lub durszlakowej delikatnie wyjmij z wody i umieść na czysty ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Ułóż jajko sadzone razem z pomidorami koktajlowymi na wierzchu każdego tostu i dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp delikatnie całość płatkami chili i podawaj niezwłocznie!
Pamiętaj!
- Nie dodawaj za dużo octu do wody, ponieważ będzie miał on wpływ na smak jajek po ich ugotowaniu. Woda powinna być lekko kwaskowa.
- Przed włożeniem jajek do wody z octem, zamieszaj ją mocno w rondelku tworząc wir. Dopiero wtedy delikatnie wbij do niej jajka. Dzięki temu nadasz jajku ładny kształt.