Wegańska Zupa Marchewkowa z Kolendrą

Wegańska zupa marchewkowa z kolendrą i dodatkiem imbiru to łatwy przepis na zupę o niskiej zawartości tłuszczu. Doskonale nadaje się na szybką, lekką zakąskę w ciągu dnia. Piękny aromat imbiru i mielonej kolendry nadaje wyraźniejszy smak z pozoru tak zwykłej zupie, zamieniając ją w niezwykłą.

Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (4 porcje):

  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średniej wielkości biała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 500 g marchewki, obranej i grubo posiekanej
  • 1 pęczek (50 g) świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwy i podsmaż w nim cebulę z czosnkiem i imbirem na średnim ogniu, aż zmiękną.
  2. Dodaj marchew z mieloną kolendrą i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiedy marchew będzie dobrze podsmażona, dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut lub do momentu, aż marchew będzie bardzo miękka.
  4. Dodaj świeżą kolendrę do garnka. Używając ręcznego blendera, zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Rozlej zupę do miseczek i udekoruj odrobiną wegańskiej śmietany. Jeśli nie stosujesz w/w diety idź na całość i użyj śmietany 32%.

Leave a Reply