Wegańska zupa marchewkowa z kolendrą i dodatkiem imbiru to łatwy przepis na zupę o niskiej zawartości tłuszczu. Doskonale nadaje się na szybką, lekką zakąskę w ciągu dnia. Piękny aromat imbiru i mielonej kolendry nadaje wyraźniejszy smak z pozoru tak zwykłej zupie, zamieniając ją w niezwykłą.
Składniki (4 porcje):
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średniej wielkości biała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 500 g marchewki, obranej i grubo posiekanej
- 1 pęczek (50 g) świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Rozgrzej w garnku oliwę z oliwy i podsmaż w nim cebulę z czosnkiem i imbirem na średnim ogniu, aż zmiękną.
- Dodaj marchew z mieloną kolendrą i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy marchew będzie dobrze podsmażona, dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut lub do momentu, aż marchew będzie bardzo miękka.
- Dodaj świeżą kolendrę do garnka. Używając ręcznego blendera, zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Rozlej zupę do miseczek i udekoruj odrobiną wegańskiej śmietany. Jeśli nie stosujesz w/w diety idź na całość i użyj śmietany 32%.