Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie, który idealnie nadaje się do codziennego wypieku. Od tysięcy lat człowiek wyrabia chleb, więc nie widzę przeszkód dlaczego Ty masz być wyjątkiem. Ten przepis został stworzony w taki sposób, aby każdy bez doświadczenia mógł upiec go sam w domu. Przepis na ten chleb żytni na zakwasie doskonale nadje się do wszelkiego rodzajów kanapek, zup lub gulaszu. Przez pierwsze dwa tygodnie jadłem ten chleb tylko z dobrej jakości masłem. Niebo w gębie!

Jeśli potrzebujesz przepis zakwas na chleb żytni to kliknij tutaj.

Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 55 minut

Składniki (4 porcje):

Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie

Sposób wykonania:

  1. Posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia formę chleba.
  2. W dużej misce umieść mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i zakwas na chleb żytni. Połącz dobrze ze sobą wszystkie składniki.
  3. Włóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy do chleba.
  4. Zwilż ciasto na chleb żytni zimną wodą. Następnie posyp nasionami na wierzchu i przykryj czystym ręcznikiem i umieść chleb żytni w ciepłym miejscu na 12 godzin (lub na noc).
  5. Rozgrzej piekarnik do 180˚C i włóż chleb żytni do piekarnika na 55 – 65 minut.
  6. Po upływie zalecanego czasu wyciągnij chleb z piekarnika. Delikatnie wyciągnij go z formy odwróć do ogóry nogami i poklep, jednocześnie nasłuchując. Pusty dźwięk będzie oznaczał, że chleb jest gotowy.

Pamiętaj!

  • Upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany.
  • Nie zapomnij dodać soli 🙂

Zastosowanie:

  • Kanapki
  • Zupy
  • Gulasz

Leave a Reply