Chleb żytni na zakwasie, który idealnie nadaje się do codziennego wypieku. Od tysięcy lat człowiek wyrabia chleb, więc nie widzę przeszkód dlaczego Ty masz być wyjątkiem. Ten przepis został stworzony w taki sposób, aby każdy bez doświadczenia mógł upiec go sam w domu. Przepis na ten chleb żytni na zakwasie doskonale nadje się do wszelkiego rodzajów kanapek, zup lub gulaszu. Przez pierwsze dwa tygodnie jadłem ten chleb tylko z dobrej jakości masłem. Niebo w gębie!
Jeśli potrzebujesz przepis zakwas na chleb żytni to kliknij tutaj.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 55 minut
Składniki (4 porcje):
- 250 g zakwas na chleb żytni – kliknij tutaj
- 400 g mąka żytnia
- 100 g mąka pszenna typ 450 – 500
- 300 ml woda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka nasion dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika

Sposób wykonania:
- Posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia formę chleba.
- W dużej misce umieść mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i zakwas na chleb żytni. Połącz dobrze ze sobą wszystkie składniki.
- Włóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy do chleba.
- Zwilż ciasto na chleb żytni zimną wodą. Następnie posyp nasionami na wierzchu i przykryj czystym ręcznikiem i umieść chleb żytni w ciepłym miejscu na 12 godzin (lub na noc).
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C i włóż chleb żytni do piekarnika na 55 – 65 minut.
- Po upływie zalecanego czasu wyciągnij chleb z piekarnika. Delikatnie wyciągnij go z formy odwróć do ogóry nogami i poklep, jednocześnie nasłuchując. Pusty dźwięk będzie oznaczał, że chleb jest gotowy.
Pamiętaj!
- Upewnij się, że piekarnik jest dobrze nagrzany.
- Nie zapomnij dodać soli 🙂
Zastosowanie:
- Kanapki
- Zupy
- Gulasz