Smażony kurczak z puree ziemniaczanym z dodatkiem sera pleśniowego to idealne danie restauracyjne, przeniesione do Twojej domowej kuchni! Intensywne, dobrze zbalansowane smaki, które współgrają ze sobą biją w kubki smakowe i pobudzają zmysły, zwłaszcza miłośników serów.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Duży garnek, rondel, duża patelnia, drobne sito, tacka do pieczenia, durszlak, ugniatacz do ziemniaków.
Czas przygotowania:
55 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C - 35
Składniki (4 porcje):
- 900g puree ziemniaczane z serem pleśniowym
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki solonego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól
Sos z czerwonego winna
- 200g szalotki, posiekane
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 450 ml czerwonego wina
- 350 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Garnirunek
- 12 brokuł tenderstem , oczyszczonych i umytych
- 8 plasterków chrupiącego wędzonego boczku
- 400g grzybów, przycięte i pokrojone w plastry
- 80g sera pleśniowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Sposób wykonania:
- Aby przygotować sos z czerwonego wina, podsmaż szalotki w rondlu z olejem rzepakowym na dużym ogniu przez około 3 minuty, lub do momentu aż się lekko zrumieni. Dodaj zmielony czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz i kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu się szalotki.
- Dodaj ocet balsamiczny i gotuj do całkowitego odparowania. Następnie wlej czerwone wino i gotuj, aż zmniejszy objętość o dwie trzecie. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż ponownie objętość zmniejszy się o dwie trzecie. Dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Przecedź sos z czerwonego wina przez cienkie sito i odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Umieść patelnię na dużym ogniu i rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Następnie obsmaż kurczaka na patelni. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Przenieś kurczaka na tackę do pieczenia i włóż do piekarnika na około 25 minut.
- Rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu na patelni. Dodaj grzyby i smaż je, często mieszając przez około 5 minut lub do momentu, aż zaczną uwalniać swoje soki i zaczną brązowieć.
- Zagotuj rondel z lekko osoloną wodą. Dodaj brokuły i gotuj przez około 4 minuty. Niezwłocznie usuń brokuły z rondla do lodowatej wody, aby je schłodzić i przerwać proces gotowania. Tuż przed podaniem umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i smaż szparagi przez około 2 minuty. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.
- Umieść smażonego kurczaka na ciepłym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera pleśniowego. Ułóż brokuły z chrupiącym boczkiem i grzybami. Danie wykończ wcześniej przygotowanym sosem z czerwonego wina, pokrusz delikatnie ser pleśniowy i podawaj niezwłocznie.