Pieczona makrela z salsą pomidorową

Pieczona makrela, smażona czy też wędzona, nie ma dla mnie w tym przypadku większego znaczenia. Po prostu uwielbiam tą rybę za jej smak i teksturę. Można zrobić z niej wszystko. Począwszy od pasty do kanapek po wykwintne danie. Czasem podczas przygotowania menu mamy rozterki na kuchni czy warto z danego produktu wykonać jakieś konkretne danie. Zazwyczaj są to dwie konkretne sytuacje odnoszące się do ceny produktu i czy nie będzie nam szkoda np. z krewetek zrobić pasztetu. W przypadku makreli tego problemu nie ma. Ryba jest tania i ogólnie dostępna.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Garnek, patelnia, miska, blaszka do pieczenia.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 10 minut

Składniki (1 porcja):

Pieczona makrela

Salsa pomidorowa

  • 1 pomidor
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • ½ soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj salsę. Pokrój pomidora w ćwiartki. Za pomocą noża usuń miąższ.
  2. Pokrój skórkę pomidora i czerwoną cebulę w drobną kostkę i umieść w misce.
  3. Posiekaj drobno świeżą kolendrę i dodaj do miski.
  4. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj dokładnie całą zawartość miski. Dopraw salsę delikatnie solą i czarnym pieprzem. Odstaw gotową salsę do lodówki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Obierz i ugotuj buraka. Przestudzonego buraka pokrój na kostki o wielkości 1cm.
  7. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i z jednej połowy za pomocą noża wyskrob nasionka.
  8. Rozgrzej patelnie i rozpuść na niej masło. Dodaj buraki, wanilię i delikatnie podsmaż buraki.
  9. Posmaruj delikatnie makrelę olejem rzepakowym. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Umieść rybę na blaszce do pieczenia.
  10. Przygotuj ziemniaki hasselblack i umieść je w piekarniku na 30 minut. Po 30 minutach wyjmij, aby posmarować tłuszczem i ponownie umieść w piekarniku na 30 minut.
  11. Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia ziemniaków, umieść w piekarniku wcześniej przygotowaną makrelę.
  12. Podgrzej sos pomidorowy.
  13. Rozprowadź sos na talerzu. Umieść na nim ziemniaki hasselblack i buraki. Bezpośrednio na burakach umieść gotową makrelę.
  14. Wykończ danie salsą pomidorową nakładając ją na rybę jak i na talerz.

Pamiętaj!

  • Ziemniaki hasselblack jak i sos pomidorowy z pieczoną papryką możesz przygotować znacznie wcześniej.
  • Upewnij się, że składniki na salsę będą pokrojone w drobną kostkę.
  • Postaraj się zgrać w czasie przygotowanie wszystkich części składowych dania tak, aby wszystkie były ciepłe.

Leave a Reply