Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty należy chyba do najłatwiejszych bezglutenowych ciast jakie znam. Przyszedł czas na ukłon w stronę osób, które mają nietolerancję na gluten. Zapewniam Cię, że nie ostatni. Od kilku lat grupa osób które nie mogą spożywać mąki wzrasta i nie powinna ona być w żaden sposób omijana lub ignorowana.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, rondelek, tortownica o średnicy 25cm, papier do pieczenia.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 45 minut

Składniki (1 tortownica o średnicy 25cm, 12 porcji):

Ciasto

  • 225g masła o pokojowej temperaturze
  • 225g cukier
  • 225g mąka migdałowa
  • 110g polenta
  • 3 średnie jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Syrop pomarańczowy

  • 100g soku z pomarańczy
  • 80g cukru
  • 1 mała laska cynamonu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajek, umieść w robocie kuchennym. Wymieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  2. Następnie dodaj pojedynczo jajka nieustannie mieszając.
  3. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i dopiero wtedy umieść i zamknij pierścień.
  4. Gotowe ciasto wyłóż do tortownicy i równomiernie rozprowadź.
  5. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170˚C na 45 minut.
  6. W między czasie umieść wszystkie składniki na syrop w rondelku i zagotuj. Najlepiej jeśli zrobisz to pod koniec pieczenia, żeby zgrało się w czasie z zakończeniem wypieku.
  7. Po zakończeniu pieczenia wyciągnij ciasto i równomiernie rozlej na jego wierzchu gorący syrop. Odstaw gotowe ciasto do wystudzenia.
  8. Wystudzone ciasto pokrój na 12 porcji. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.

Pamiętaj!

  • Masło musi mieć temperaturę pokojową.
  • Jajka dodawaj pojedynczo. Najlepiej o temperaturze pokojowej.
  • Podczas przygotowywania syropu, postaraj się, aby moment jego zagotowania zbiegł się w czasie z zakończeniem pieczenia ciasta.
  • Wystudź ciasto przed pokrojeniem na porcje.
  • Ciasto możesz podawać również na ciepło.

Leave a Reply