Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty należy chyba do najłatwiejszych bezglutenowych ciast jakie znam. Przyszedł czas na ukłon w stronę osób, które mają nietolerancję na gluten. Zapewniam Cię, że nie ostatni. Od kilku lat grupa osób które nie mogą spożywać mąki wzrasta i nie powinna ona być w żaden sposób omijana lub ignorowana.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny, rondelek, tortownica o średnicy 25cm, papier do pieczenia.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 45 minut
Składniki (1 tortownica o średnicy 25cm, 12 porcji):
Ciasto
- 225g masła o pokojowej temperaturze
- 225g cukier
- 225g mąka migdałowa
- 110g polenta
- 3 średnie jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Syrop pomarańczowy
- 100g soku z pomarańczy
- 80g cukru
- 1 mała laska cynamonu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajek, umieść w robocie kuchennym. Wymieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj pojedynczo jajka nieustannie mieszając.
- Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i dopiero wtedy umieść i zamknij pierścień.
- Gotowe ciasto wyłóż do tortownicy i równomiernie rozprowadź.
- Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170˚C na 45 minut.
- W między czasie umieść wszystkie składniki na syrop w rondelku i zagotuj. Najlepiej jeśli zrobisz to pod koniec pieczenia, żeby zgrało się w czasie z zakończeniem wypieku.
- Po zakończeniu pieczenia wyciągnij ciasto i równomiernie rozlej na jego wierzchu gorący syrop. Odstaw gotowe ciasto do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto pokrój na 12 porcji. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
Pamiętaj!
- Masło musi mieć temperaturę pokojową.
- Jajka dodawaj pojedynczo. Najlepiej o temperaturze pokojowej.
- Podczas przygotowywania syropu, postaraj się, aby moment jego zagotowania zbiegł się w czasie z zakończeniem pieczenia ciasta.
- Wystudź ciasto przed pokrojeniem na porcje.
- Ciasto możesz podawać również na ciepło.