Chrupiące ziemniaki z piekarnika

Chrupiące ziemniaki z piekarnika w tym wydaniu są zrobione na „lenia”. Bardzo często przed pieczeniem ziemniaków powinniśmy je lekko obgotować. W przepisie poniżej zobaczysz jak możesz je przygotować pomijając ten proces. Chrupiące ziemniaki z piekarnika przygotowane w ten sposób lepiej nadają się do podawania ich na przykład z pesto lub innym tego typu sosem. Dłużej utrzymają kształt i teksturę po wymieszaniu z pesto. Nie zrozum mnie źle, równie dobrze nadają się do podawanie prosto z pieca, tak jak w przepisie. Ważne jest aby odpowiednio ustawić piekarnik. Mam namyśli sposób w jaki będziemy piec ziemniaki. W tym przypadku zalecam ustawić piekarnika na termoobieg. Tego typu ziemniaki z piekarnika doskonale nadają się jako dodatek do sałatek lub dania głównego, takiego jak pieczeń czy kotlety.

Chrupiące ziemniaki z piekarnika

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 40 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków średniej wielkości, przekrojonych na pół
  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego kopru
  • 1 łyżeczki soli
Ziemniaki z piekarnika

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
  2. Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Wymieszaj dobrze i umieść ziemniaki na blaszce do pieczenia.
  3. Wstaw ziemniaki do piekarnika na 30–40 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą chrupkie i uzyskają złotawy kolor.

Pamiętaj!

  • Ustaw piekarnik na przykład na termoobieg. W żadnym przypadku nie nastawiaj piekarnika na grzanie z góry.

Zastosowanie:

  • Dodatek do dania głównego, najlepiej pieczeni.
  • Dodatek do sałatek.

Leave a Reply