Chrupiące ziemniaki z piekarnika w tym wydaniu są zrobione na „lenia”. Bardzo często przed pieczeniem ziemniaków powinniśmy je lekko obgotować. W przepisie poniżej zobaczysz jak możesz je przygotować pomijając ten proces. Chrupiące ziemniaki z piekarnika przygotowane w ten sposób lepiej nadają się do podawania ich na przykład z pesto lub innym tego typu sosem. Dłużej utrzymają kształt i teksturę po wymieszaniu z pesto. Nie zrozum mnie źle, równie dobrze nadają się do podawanie prosto z pieca, tak jak w przepisie. Ważne jest aby odpowiednio ustawić piekarnik. Mam namyśli sposób w jaki będziemy piec ziemniaki. W tym przypadku zalecam ustawić piekarnika na termoobieg. Tego typu ziemniaki z piekarnika doskonale nadają się jako dodatek do sałatek lub dania głównego, takiego jak pieczeń czy kotlety.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg ziemniaków średniej wielkości, przekrojonych na pół
- 110 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego kopru
- 1 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Wymieszaj dobrze i umieść ziemniaki na blaszce do pieczenia.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika na 30–40 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą chrupkie i uzyskają złotawy kolor.
Pamiętaj!
- Ustaw piekarnik na przykład na termoobieg. W żadnym przypadku nie nastawiaj piekarnika na grzanie z góry.
Zastosowanie:
- Dodatek do dania głównego, najlepiej pieczeni.
- Dodatek do sałatek.