Barszcz czerwony z tortellini i piernikiem jest jednym z dwunastu tradycyjnych dań na stole wigilijnym, nie może go zabraknąć także na Twoim. Barszcz z buraków to nie tylko tradycja, ale i samo zdrowie, doskonale wzmacnia i przywraca energię. Jest on niezwykle prosty w przygotowaniu i nie zawiera żadnych sztucznych składników. Jak już pewnie zauważyłeś, zazwyczaj lubię jednak odskoczyć trochę od tradycji. Tutaj jednak zachowałem tradycyjną formę barszczu… no może poza dodatkiem piernika 🙂
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Dwa garnki, sitko i gaza.
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki (12 porcji):
- 36 tortellini z grzybami i szałwią (po 3 na porcję)
- 12 grzanek z piernika („kromki” tostowane lub zapiekane i pokrojone na nie wielkie kawałki, po 3 na porcję)
- 2kg buraków pokrojonych w talarki
- 100g grzybów suszonych (dobrze wypłukanych w ciepłej wodzie)
- 150g cukru
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 1 mały seler, obrany i przekrojony na pół
- 1 por, umyty i przekrojony na pół
- 1 mała cebula, obrana i przekrojona na pół
- 12g majeranek (dobra garść)
- Sok z cytryny do smaku
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Kilka gałązek świeżej szałwii
Sposób wykonania:
- Pokrojone buraki ułóż warstwowo w garnku i każdą warstwę przesyp cukrem. Odstaw na dobę, aby buraki puściły sok.
- Do garnka z 4,5l wody włóż grzyby i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 7 minut.
- Odcedź grzyby. Wodę po gotowaniu grzybów przelej do innego garnka.
- Do wody po grzybach włóż włoszczyznę oraz buraki razem z sokiem. Gotuj do momentu aż warzywa zmiękną.
- Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj majeranek i pozwól aromatowi „przejść” przez barszcz.
- Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, ewentualnie solą.
- Tak przygotowany barszcz, odcedź przez sitko.
- Do gotującej się wody dodaj oliwę z oliwek i ugotuj w niej tortellini. Gotuj 4-5 minut i odcedź.
- Gotowe tortellini ułóż na dnie naczynia do barszczu i wolno zalej je gorącym barszczem.
- Na wierzchu ułóż delikatnie stostowany piernik.
- Udekoruj danie świeżą szałwią.
Pamiętaj!
- Grzyby możesz wykorzystać do kapusty z grzybami lub krokietów.
- Pamiętaj, aby odcedzić majeranek.
- Grzanki z piernika powinny być ciepłe i chrupiące.