Barszcz czerwony z tortellini i piernikiem

Barszcz czerwony z tortellini i piernikiem jest jednym z dwunastu tradycyjnych dań na stole wigilijnym, nie może go zabraknąć także na Twoim. Barszcz z buraków to nie tylko tradycja, ale i samo zdrowie, doskonale wzmacnia i przywraca energię. Jest on niezwykle prosty w przygotowaniu i nie zawiera żadnych sztucznych składników. Jak już pewnie zauważyłeś, zazwyczaj lubię jednak odskoczyć trochę od tradycji. Tutaj jednak zachowałem tradycyjną formę barszczu… no może poza dodatkiem piernika 🙂

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Dwa garnki, sitko i gaza.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (12 porcji):

  • 36 tortellini z grzybami i szałwią (po 3 na porcję)
  • 12 grzanek z piernika („kromki” tostowane lub zapiekane i pokrojone na nie wielkie kawałki, po 3 na porcję)
  • 2kg buraków pokrojonych w talarki
  • 100g grzybów suszonych (dobrze wypłukanych w ciepłej wodzie)
  • 150g cukru
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 mały seler, obrany i przekrojony na pół
  • 1 por, umyty i przekrojony na pół
  • 1 mała cebula, obrana i przekrojona na pół
  • 12g majeranek (dobra garść)
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Kilka gałązek świeżej szałwii

Sposób wykonania:

  1. Pokrojone buraki ułóż warstwowo w garnku i każdą warstwę przesyp cukrem. Odstaw na dobę, aby buraki puściły sok.
  2. Do garnka z 4,5l wody włóż grzyby i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 7 minut.
  3. Odcedź grzyby. Wodę po gotowaniu grzybów przelej do innego garnka.
  4. Do wody po grzybach włóż włoszczyznę oraz buraki razem z sokiem. Gotuj do momentu aż warzywa zmiękną.
  5. Na ostatnie 10 minut gotowania dodaj majeranek i pozwól aromatowi „przejść” przez barszcz.
  6. Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, ewentualnie solą.
  7. Tak przygotowany barszcz, odcedź przez sitko.
  8. Do gotującej się wody dodaj oliwę z oliwek i ugotuj w niej tortellini. Gotuj 4-5 minut i odcedź.
  9. Gotowe tortellini ułóż na dnie naczynia do barszczu i wolno zalej je gorącym barszczem.
  10. Na wierzchu ułóż delikatnie stostowany piernik.
  11. Udekoruj danie świeżą szałwią.

Pamiętaj!

  • Grzyby możesz wykorzystać do kapusty z grzybami lub krokietów.
  • Pamiętaj, aby odcedzić majeranek.
  • Grzanki z piernika powinny być ciepłe i chrupiące.

Leave a Reply