Ryba po grecku ma wielu zagorzałych amatorów. Zresztą widać to podczas każdych świąt Bożego Narodzenia. Każda gospodyni wychodzi z siebie, aby to właśnie jej sposób na rybę po grecku był tym najlepszym. Szczerze mówiąc czasem zdumiewa mnie pomysłowość, co nie których 😀 No i tak jak każda gospodyni domowa w Polsce, tak i ja mam swój sposób na rybę po grecku. Jest tylko jedna, mała, ale bardzo znacząca różnica między nami… nie jestem gospodynią domową! Chciałbym jednak raz na zawsze zakończyć spór o najlepszy przepis i ogłosić bezapelacyjne zwycięstwo mojej Mamy 🙂 Oczywiście po małym tuningu.
Zobacz nagranie z gotowania na żywo gdzie pokazuję krok po kroku jak przygotować właśnie tą rybę po grecku. Kliknij TUTAJ.
Składniki (6 porcji):
Ryba po Grecku
- 1 kg filet z dorsza lub innej białej ryby
- 1 pietruszka, obrana i drobno starta
- 3 marchwie, obrane i drobno starte
- ¼ selera, obranego i drobno startego
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 150 g koncentrat pomidorowy
- 4 liście laurowe
- 625 ml wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz czarny
- Olej rzepakowy
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania filetów. Pokrój rybę na nie wielkie kawałki i posól.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i usmaż rybę. Następnie odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie, rozgrzej w garnku olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. I kontynuuj smażenie do momentu aż marchew nie zmięknie.
- Dodaj do garnka resztę warzyw oraz wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
- Przypraw solą i pieprzem gotowy farsz do ryby po grecku i odstaw do pełnego wystudzenia.
- Na dnie naczynia ułóż niewielką ilość farszu a następnie usmażoną rybę i ponownie farsz. Całą czynność powtarzaj aż nie zużyjesz całego farszu razem z rybą.
- Gotowe danie udekoruj chipsami z marchwi i cytryną.
Pamiętaj!
- Nie przesadzaj z przyprawami do farszu. Farsz ma być akompaniamentem do ryby a nie odwrotnie.
- Bądź PRO.