Ryba po grecku

Ryba po grecku ma wielu zagorzałych amatorów. Zresztą widać to podczas każdych świąt Bożego Narodzenia. Każda gospodyni wychodzi z siebie, aby to właśnie jej sposób na rybę po grecku był tym najlepszym. Szczerze mówiąc czasem zdumiewa mnie pomysłowość, co nie których 😀 No i tak jak każda gospodyni domowa w Polsce, tak i ja mam swój sposób na rybę po grecku. Jest tylko jedna, mała, ale bardzo znacząca różnica między nami… nie jestem gospodynią domową! Chciałbym jednak raz na zawsze zakończyć spór o najlepszy przepis i ogłosić bezapelacyjne zwycięstwo mojej Mamy 🙂

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, miska, patelnia, naczynie do serwowania.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (6 porcji):

Farsz

  • 1 pietruszka, obrana i drobno starta
  • 3 marchwie, obrane i drobno starte
  • ¼ selera, obranego i drobno startego
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 150g koncentrat pomidorowy
  • 4 liście laurowe
  • 625ml wody
  • 4 ziareneka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz czarny

Ryba

  • 1kg filet z dorsza lub innej białej ryby
  • 4 cebule, pokrojone w plastry
  • olej rzepakowy
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania filetów. Pokrój rybę na nie wielkie kawałki i posól. Ułóż w misce warstwami na przemian cebulę i rybę. Odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na dobę).
  2. Wodę wlej do garnka i wrzuć ziele angielskie wraz z liśćmi laurowymi. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut.
  3. W tym czasie, rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
  4. Do garnka z gotującą się wodą, włóż starte warzywa i gotuj, aż będą miękkie.
  5. Dodaj wcześniej podsmażoną cebulę i gotuj jeszcze chwilę.
  6. Do gotowych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze zamieszaj i dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw i przestudź.
  7. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dokładnie usmaż rybę, następnie odstaw do wystudzenia.
  8. Na dnie naczynia do serwowani ułóż niewielką ilość farszu a następnie usmażoną rybę i ponownie farsz. Całą czynność powtarzaj aż nie zużyjesz całego farszu razem z rybą.
  9. Jeśli chcesz być PRO czynność opisaną w punkcie nr.7 wykonaj bezpośrednio na talerzu układając farsz z rybą w pierścieniu.
  10. Gotowe danie udekoruj chipsami z marchwi.

Pamiętaj!

  • Najlepiej będzie jak zamarynujesz rybę dzień wcześniej.
  • Nie przesadzaj z przyprawami do farszu. Farsz ma być akompaniamentem do ryby a nie odwrotnie.
  • Bądź PRO.

Leave a Reply