Ryba po grecku

Ryba po grecku ma wielu zagorzałych amatorów. Zresztą widać to podczas każdych świąt Bożego Narodzenia. Każda gospodyni wychodzi z siebie, aby to właśnie jej sposób na rybę po grecku był tym najlepszym. Szczerze mówiąc czasem zdumiewa mnie pomysłowość, co nie których 😀 No i tak jak każda gospodyni domowa w Polsce, tak i ja mam swój sposób na rybę po grecku. Jest tylko jedna, mała, ale bardzo znacząca różnica między nami… nie jestem gospodynią domową! Chciałbym jednak raz na zawsze zakończyć spór o najlepszy przepis i ogłosić bezapelacyjne zwycięstwo mojej Mamy 🙂 Oczywiście po małym tuningu.

Zobacz nagranie z gotowania na żywo gdzie pokazuję krok po kroku jak przygotować właśnie tą rybę po grecku. Kliknij TUTAJ.

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (6 porcji):

Ryba po Grecku

  • 1 kg filet z dorsza lub innej białej ryby
  • 1 pietruszka, obrana i drobno starta
  • 3 marchwie, obrane i drobno starte
  • ¼ selera, obranego i drobno startego
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 150 g koncentrat pomidorowy
  • 4 liście laurowe
  • 625 ml wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz czarny
  • Olej rzepakowy

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania filetów. Pokrój rybę na nie wielkie kawałki i posól.
  2. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i usmaż rybę. Następnie odstaw do wystudzenia.
  3. W tym czasie, rozgrzej w garnku olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. I kontynuuj smażenie do momentu aż marchew nie zmięknie.
  4. Dodaj do garnka resztę warzyw oraz wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
  5. Przypraw solą i pieprzem gotowy farsz do ryby po grecku i odstaw do pełnego wystudzenia.
  6. Na dnie naczynia ułóż niewielką ilość farszu a następnie usmażoną rybę i ponownie farsz. Całą czynność powtarzaj aż nie zużyjesz całego farszu razem z rybą.
  7. Gotowe danie udekoruj chipsami z marchwi i cytryną.

Pamiętaj!

  • Nie przesadzaj z przyprawami do farszu. Farsz ma być akompaniamentem do ryby a nie odwrotnie.
  • Bądź PRO.

Leave a Reply