Ryba po grecku ma wielu zagorzałych amatorów. Zresztą widać to podczas każdych świąt Bożego Narodzenia. Każda gospodyni wychodzi z siebie, aby to właśnie jej sposób na rybę po grecku był tym najlepszym. Szczerze mówiąc czasem zdumiewa mnie pomysłowość, co nie których 😀 No i tak jak każda gospodyni domowa w Polsce, tak i ja mam swój sposób na rybę po grecku. Jest tylko jedna, mała, ale bardzo znacząca różnica między nami… nie jestem gospodynią domową! Chciałbym jednak raz na zawsze zakończyć spór o najlepszy przepis i ogłosić bezapelacyjne zwycięstwo mojej Mamy 🙂
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, miska, patelnia, naczynie do serwowania.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (6 porcji):
Farsz
- 1 pietruszka, obrana i drobno starta
- 3 marchwie, obrane i drobno starte
- ¼ selera, obranego i drobno startego
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 150g koncentrat pomidorowy
- 4 liście laurowe
- 625ml wody
- 4 ziareneka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz czarny
Ryba
- 1kg filet z dorsza lub innej białej ryby
- 4 cebule, pokrojone w plastry
- olej rzepakowy
- sól
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania filetów. Pokrój rybę na nie wielkie kawałki i posól. Ułóż w misce warstwami na przemian cebulę i rybę. Odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na dobę).
- Wodę wlej do garnka i wrzuć ziele angielskie wraz z liśćmi laurowymi. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut.
- W tym czasie, rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
- Do garnka z gotującą się wodą, włóż starte warzywa i gotuj, aż będą miękkie.
- Dodaj wcześniej podsmażoną cebulę i gotuj jeszcze chwilę.
- Do gotowych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze zamieszaj i dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw i przestudź.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dokładnie usmaż rybę, następnie odstaw do wystudzenia.
- Na dnie naczynia do serwowani ułóż niewielką ilość farszu a następnie usmażoną rybę i ponownie farsz. Całą czynność powtarzaj aż nie zużyjesz całego farszu razem z rybą.
- Jeśli chcesz być PRO czynność opisaną w punkcie nr.7 wykonaj bezpośrednio na talerzu układając farsz z rybą w pierścieniu.
- Gotowe danie udekoruj chipsami z marchwi.
Pamiętaj!
- Najlepiej będzie jak zamarynujesz rybę dzień wcześniej.
- Nie przesadzaj z przyprawami do farszu. Farsz ma być akompaniamentem do ryby a nie odwrotnie.
- Bądź PRO.