Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika zawinięty w szynkę parmeńską to szybki i prosty przepis na danie dla dwojga. Jeśli masz potrzebę możesz bardzo łatwo pomnożyć ten przepis.

Przygotowując się do wykonania tego przepisu zwróć szczególną uwagę na pochodzenie łososia. Bardzo często jest on sprowadzany ze Szkockich lub Norweskich farm rybnych. Szkocki łosoś jest w miarę dobrym produktem, natomiast Norweski już nie koniecznie i mocno Ci sugeruję aby go unikać w swojej kuchni. Łosoś Norweski jest faszerowany antybiotykami i nie należy on do najzdrowszych.

Różnica między łososiem organicznym a łososiem nie organicznym polega na tym, że łosoś organiczny jest karmiony w stawach tym czym żywi się na wolności. Natomiast ten nie organiczny pożywia się karmą do ryb (paszą). Taki łosoś różni się zawartością tłuszczu w mięsie i kolorem.

Prawdziwym rarytasem jest dziki łosoś, który jest trudno dostępny i bardzo drogi, zwłaszcza w Polsce. Taki łosoś doskonale nadaje się na tatara lub sushi.

Mam nadzieję, że mimo wszystkich trudów podczas zakupów nadal zdecydujesz się na przygotowanie tego dania. Łosoś z piekarnika jest wyjątkowo łatwym i szybkim danie do wykonania. Powinno Ci to zrekompensować trud podczas wybierania odpowiedniej ryby.

Łosoś z piekarnika zawinięty w szynkę parmeńską
Łosoś z piekarnika zawinięty w szynkę parmeńską

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety łososia po 150g każdy
  • 2 duże plastry szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Kilka gałązek świeżego kopru
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól
Łosoś z piekarnika
Łosoś z piekarnika

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia spód naczynia do pieczenia.
  3. Przyprawić łososia solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
  4. Następnie zawiń łososia w szynkę parmeńską i umieść go we wcześniej przygotowanym naczyniu do pieczenia.
  5. Delikatnie skropl łososia oliwą z oliwek i umieść na jego wierzchu kapary.
  6. Przygotowane w ten sposób filety łososia umieść w piekarniku na 15-20 minut.
  7. Wyciągnij łososia z piekarnika i umieść na nim gałązki świeżego kopru.
  8. Smacznego!

Pamiętaj!

  • Upewnij się, że piekarnik jest dobrze rozgrzany do właściwej temperatury.
  • Szynka parmeńska jest krojona w bardzo cienkie plastry, tak więc zachowaj ostrożność podczas zawijania w nią łososia.

Leave a Reply