Tarta z Orzechami Pekan

Tarta z orzechami pekan, no cóż… Każdy z nas uwielbia święta i czas kiedy może sobie pozwolić na małą wyżerkę, bez wyrzutów sumienia, bo przecież za rogiem Nowy Rok, a zanim nowy ja itp. To tak jak każdy mówi, że zacznie dietę od poniedziałku lub zacznie chodzić na siłownię. Wiem z autopsji 🙂 Proponuję Wam troszkę odskoczyć w bok od tradycyjnych wypieków na Boże Narodzenie. Tarta z orzechami pekan jest świątecznym łakociem z Ameryki Północnej i dużymi krokami zdobywa swoich zwolenników w europie. Daj się skusić, a ja gwarantuje Ci, że nie będziesz rozczarowany. Na zachętę dodam, że wykonasz ją bardzo łatwo i szybko, możesz w porwaniu do innych tradycyjnych wypieków.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, Miska, Rondelek, Wałek, Ryż do wypieku na „sucho”, Foremka do Tarty, Pergamin

Czas przygotowania: 70 minut
Temperatura i czas wypieku: spód 15 minuti w 175°C / tarta z nadzieniem 20 minut w 165°C

Składniki (1 tarta = 12 porcji):

Ciasto Kruche:

  • 380 g mąka typ 500
  • 210 g masło o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukier puder
  • 2 żółtka jaj
  • Ryż do wypieku na sucho

Masa Orzechowa:

  • 150 g syrop skrobiowy lub glukozowy
  • 100 g masło
  • 200 g brązowy cukier
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350g orzechów pekan
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki typ 450

Sposób wykonania:

  1. Spód Tarty: Na początku musisz  przygotować spód tarty, a zatem zrobić ciasto kruche. Aby zrobić ciasto kruche umieść w dużej misce mąkę, cukier puder i masło wymieszaj delikatnie rękoma. Powinieneś uzyskać coś na wzór mokrego piasku z plaży.
  2. Następnie dodaj żółtka jaj. Mieszaj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Staraj się mieszać jak najkrócej. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut żeby odpoczęło.
  3. Masłem nasmaruj formę do tarty. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj.
  4. Wytnij okrąg o wielkości takiej, aby był w stanie pokryć spód i ścianki Twojej formy do tarty.
  5. Na formę wyłożoną już ciastem kruchym umieść dwa razy większy arkusz pergaminu i wypełni go suchym ryżem. Przygotowaną w ten sposób formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut. Wyciągnij korpus z pieca i ostrożnie zdejmij papier z ryżem. Pozostaw spody do wystygnięcia.
  6.  Masa Orzechowa: W rondelku umieść syrop cukrowy, masło i cukier. Doprowadź miksturę do wrzenia i kontynuuj gotowanie prze około 3 minuty lub do momentu rozpuszczenia się całkowicie cukru. Odstaw syrop na 10 minut aby lekko przestygł.
  7. Do przestudzonej mieszaniny dodaj pojedynczo jajka, nieustannie mieszając.
  8. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  9. Pokrusz nierównomiernie orzechy i wsyp je do rondelka. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Gotową masę orzechową rozprowadź równo miernie we wcześniej przygotowanej tarcie i umieść w piekarniku rozgrzanym do 165°C na 20 minut.
  11. Po wypieczeniu odstaw tatrę do wystudzenia a następnie podziel na 12 porcji.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
  • Gotuj miksturę przez 3 minuty lub dłużej jeśli to konieczne. Pamiętaj, że cukier musi dokładnie się rozpuścić.
  • Odstaw syrop na 10 minut przed dodaniem jajek, w przeciwnym razie zamiast masy orzechowej – zrobisz bardzo słodką „jajecznicę” a chyba nie o to chodzi w świątecznych wypiekach.
  • Przed pokrojeniem tarty na 12 kawałków upewnij się, że wystygła.
  • Zamiast ryżu możesz zastosować na przykład fasolę lub specjalne kulki do pieczenia.

Leave a Reply