Tortellini są tradycyjnymi włoskimi pierożkami, które nadziewa się mięsem, grzybami lub serem. Choć w dzisiejszych czasach nie ma jakiś ograniczeń co do farszu. Szczerze mówiąc ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia lub zdrowy rozsądek. Tortellini z pieczarkami i szałwią są moim małym dodatkiem do barszczu. Choć równie często podaję je w kremowym sosie z pory.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
garnek, wałek, durszlak, drobne sitko, malakser
Składniki:
- 400g ciasta na makaron
- 300g pieczarek (umytych i startych na tarce warzywnej)
- sól
- pieprz
- 3 łodygi świeżej szałwi
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj nadzienie. Starte pieczarki usmaż razem z czosnkiem i przypraw solą i pieprzem. Na samym końcu smażenia dodaj szałwię.
- Po usmażeniu, przez sitko odcedź wodę z farszu a następnie przestudź.
- Całość wrzucamy do malaksera, aby zblendować.
- Rozwałkuj makaron na grubość pół centymetra i złóż go na trzy.
- Teraz wałkuj makaron na 2 milimetry i wycinasz okręgi.
- Nałóż gotowe nadzienie.
- Po nałożeniu nadzienia, składasz okrąg w pół księżyc i sklejasz jak najbliżej nadzienia.
- Zwijasz na placu i sklejasz końcówki.
- Tak przygotowane tortellini, wkładasz do gorącej wody i blanszujesz przez 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmij z garnka.