Grzane Wino

Grzane wino najlepiej smakuje zimą. Nie wyobrażam sobie gwiazdki bez tak zwanego grzańca. To jest coś na co po prostu czekam całe lato. Grzane wino pochodzi z II wieku i narodziło się w Rzymie, ale tak naprawdę, to co to za różnica. Najważniejsze, że dziś możesz je wykonać w stylu PRO z lekkim twistem.

 

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, tarka, moździerz, drobne sitko.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (2,1 litra):

  • 1 butelka białego wina
  • 2 butelki czerwonego wina
  • 150g ciemnego rumu
  • 250g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • ½  gałki muszkatołowej
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 7 szt kardamonu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 male laski cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 8 całych goździków
  • 2 łyżki miodu

Sposób wykonania:

  1. Umieść w moździerzu rozmaryn razem z kardamonem i ugnieć go dokładnie. Całą zawartość moździerza przenieś do garnka.
  2. Zgnieć trawę cytrynową i następnie pokrój ją w małe kawałki i również umieść w garnku.
  3. Obierz z cytrusów skórkę i wyciśnij z nich sok. Wszystko razem do garnka.
  4. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob nasionka i razem z laską wanilii umieść w garnku.
  5. Połam laski cynamonu i wrzuć do garnka.
  6. Dodaj do garnka resztę suchych składników i zalej maksymalnie połową czerwonego wina i gotuj przez około 5 minut.
  7. Wlej pozostałe wino i zagrzej wywar na małym ogniu. Na tym etapie nie możesz dopuścić do zagotowania się wina.
  8. Kiedy wino będzie miało już odpowiednią temperaturę wyłącz palnik i dodaj rum.
  9. Całą zawartość garnka odcedź za pomocą drobnego sitka i serwuj.

Pamiętaj!

  • Gotuj część wina z przyprawami przez pierwsze 5 minut. Dzięki temu wydobędziesz cały aromat ze wszystkich składników.
  • Obierz cytrusy zanim wyciśniesz sok. Biały miąższ daje gorzkawy posmak, a tego nie chcesz.
  • Po dodaniu reszty wina NIE dopuść do jego zagotowanie. W przeciwnym razie zostaniesz z grzanym soczkiem a nie winem.
  • Nigdy nie prowadź po spożyciu!
  • Pij odpowiedzialnie!

Zastosowanie:

  • Pasterko-umilacz.
  • Lodołamacz podczas świąt z teściową.
  • Zaginacz czasoprzestrzenny na stokach narciarskich.

Leave a Reply