Tortellini nadziewane pieczarkami i szałwią

Tortellini są tradycyjnymi włoskimi pierożkami, które nadziewa się mięsem, grzybami lub serem. Choć w dzisiejszych czasach nie ma  jakiś ograniczeń co do farszu. Szczerze mówiąc ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia lub zdrowy rozsądek. Tortellini z pieczarkami i szałwią są moim małym dodatkiem do barszczu. Choć równie często podaję je w kremowym sosie z pory.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

garnek, wałek, durszlak, drobne sitko, malakser

Składniki:

  • 400g ciasta na makaron
  • 300g pieczarek (umytych i startych na tarce warzywnej)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łodygi świeżej szałwi
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj nadzienie. Starte pieczarki usmaż razem z czosnkiem i przypraw solą i pieprzem. Na samym końcu smażenia dodaj szałwię.
  2. Po usmażeniu, przez sitko odcedź wodę z farszu a następnie przestudź.
  3. Całość wrzucamy do malaksera, aby zblendować.
  4. Rozwałkuj makaron na grubość pół centymetra i złóż go na trzy.
  5. Teraz wałkuj makaron na 2 milimetry i wycinasz okręgi.
  6. Nałóż gotowe nadzienie.
  7. Po nałożeniu nadzienia, składasz okrąg w pół księżyc i sklejasz jak najbliżej nadzienia.
  8. Zwijasz na placu i sklejasz końcówki.
  9. Tak przygotowane tortellini, wkładasz do gorącej wody i blanszujesz przez 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmij z garnka.

 

Leave a Reply