Zupa ze słodkiego ziemniaka i kopru włoskiego

Zupa ze słodkiego ziemniaka i kopru włoskiego jest ciekawym i delikatnym zestawieniem dwóch głównych składników, które doskonale ze sobą współgrają. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Pamiętaj tylko o tym, aby bardzo dobrze ugotować warzywa.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 550g słodkiego ziemniaka, pokrojonego w kostkę
  • 450g korzeń koperu włoskiego (fenkuł), drobno pokrojony
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 biała cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 100ml śmietany
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Dekoracja:

  • 20g ubitej śmietany
  • Liście świeżego kopru włoskiego

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku masło oraz oliwę z oliwek i podsmaż w niej cebulę razem z koprem włoskim, aż warzywa będą miękkie. Dodaj słodkie ziemniaki, sól i pieprz.
  2. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
  3. Dodaj śmietanę i zmiksuj całość za pomocą blendera do uzyskania jednolitego kremu. Skosztuj zupę i dopraw ją solą i pieprzem według swojego uznania.
  4. Podając zupę, delikatnie nałóż łyżeczką ubitą śmietanę na środku miseczki lub talerza oraz małą gałązkę kopru włoskiego.

Pamiętaj!

  • Przed zmiksowaniem zupy upewnij się, że warzywa są dobrze ugotowane.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.
  • Dopraw według swoich upodobań.

Leave a Reply