Zupa ze słodkiego ziemniaka i kopru włoskiego jest ciekawym i delikatnym zestawieniem dwóch głównych składników, które doskonale ze sobą współgrają. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Pamiętaj tylko o tym, aby bardzo dobrze ugotować warzywa.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender ręczny.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (4 porcje):
- 550g słodkiego ziemniaka, pokrojonego w kostkę
- 450g korzeń koperu włoskiego (fenkuł), drobno pokrojony
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 1 biała cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 100ml śmietany
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Dekoracja:
- 20g ubitej śmietany
- Liście świeżego kopru włoskiego
Sposób wykonania:
- Rozgrzej w garnku masło oraz oliwę z oliwek i podsmaż w niej cebulę razem z koprem włoskim, aż warzywa będą miękkie. Dodaj słodkie ziemniaki, sól i pieprz.
- Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
- Dodaj śmietanę i zmiksuj całość za pomocą blendera do uzyskania jednolitego kremu. Skosztuj zupę i dopraw ją solą i pieprzem według swojego uznania.
- Podając zupę, delikatnie nałóż łyżeczką ubitą śmietanę na środku miseczki lub talerza oraz małą gałązkę kopru włoskiego.
Pamiętaj!
- Przed zmiksowaniem zupy upewnij się, że warzywa są dobrze ugotowane.
- Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.
- Dopraw według swoich upodobań.