Biszkopt czekoladowy i jak go zrobić? Tak naprawdę potrzebujesz tylko 6 składników, a sekret w dużej mierze polega na dobrze ubitych jajach. Kolejnym punktem krytycznym jest połączenie ubitych jajek z suchymi składnikami. Należy to zrobić bardzo delikatnie i pomału. W sensie nie wszystko na jeden raz.
Biszkopt czekoladowy możesz przygotować do trzech dni naprzód, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Możesz go również zamrozić, powinien wytrzymać do miesiąca w temperaturze -18°C. Taki biszkopt wystarczy wyciągnąć dzień wcześniej ze zamrażalnika.
Jeśli spróbujesz tego przepisu, daj mi znać co myślisz!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
15 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 25
Składniki (1 biszkopt czekoladowy):
- 6 dużych jaj z wolnego wybiegu
- 250 g cukru
- 120g mąki pszennej typ 450
- 40g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 40g kakao w proszku
Sposób wykonania:
- Umieść raszkę w piekarnik na środku i rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyłóż spód formy na ciasto z papierem do pieczenia.
- Ubij jajka i cukrem przez co najmniej 10 minut lub do momentu, aż mieszanina potroi swoją objętość.
- W międzyczasie przesiej zwykłą mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao w proszku do dużej miski.
- Do dobrze ubitych jajek z cukrem dodawaj stopniowo suche składniki, nieustannie i delikatnie mieszając silikonową szpatułką.
- Delikatnie przenieś gotowe ciasto na biszkopt czekoladowy do wcześniej przygotowanej formy. Włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 25 minut lub do momentu kiedy biszkopt czekoladowy będzie prawidłowo wypieczony.
- Gdy ciasto jest już gotowe, wyłącz piekarnik i uchyl delikatnie drzwi. Pozostaw gotowy biszkopt w środku na około 5 minut.
Pamiętaj!
- Ubijaj jaka z cukrem aż do momentu kiedy ich objętość się potroi. Konsystencją masa jajeczna powinna przypominać lekko ubitą śmietanę.
- Przesiej przez drobne sitko wszystkie suche składniki.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do ubitych jajek.
- Mieszaj mąkę z jajkami bardzo pomału, najlepiej ręcznie za pomocą silikonowej szpatułki.
- Przed umieszczeniem biszkoptu w piekarniku, upewnij się, że jest odpowiednio nagrzany.
- Nie otwieraj drzwi od piekarnika podczas pieczenia biszkoptu czekoladowego.
Zastosowanie:
- Ciasta kremowe.
- Tiramisu.
- Torty.
- Musy.