Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy i jak go zrobić? Tak naprawdę potrzebujesz tylko 6 składników, a sekret w dużej mierze polega na dobrze ubitych jajach. Kolejnym punktem krytycznym jest połączenie ubitych jajek z suchymi składnikami. Należy to zrobić bardzo delikatnie i pomału. W sensie nie wszystko na jeden raz.

Biszkopt czekoladowy możesz przygotować do trzech dni naprzód, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Możesz go również zamrozić, powinien wytrzymać do miesiąca w temperaturze -18°C. Taki biszkopt wystarczy wyciągnąć dzień wcześniej ze zamrażalnika.
Jeśli spróbujesz tego przepisu, daj mi znać co myślisz!

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 15 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 25

Składniki (1 biszkopt czekoladowy):

  • 6 dużych jaj z wolnego wybiegu
  • 250 g cukru
  • 120g mąki pszennej typ 450
  • 40g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 40g kakao w proszku

Sposób wykonania:

  1. Umieść raszkę w piekarnik na środku i rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wyłóż spód formy na ciasto z papierem do pieczenia.
  3. Ubij jajka i cukrem przez co najmniej 10 minut lub do momentu, aż mieszanina potroi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przesiej zwykłą mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao w proszku do dużej miski.
  5. Do dobrze ubitych jajek z cukrem dodawaj stopniowo suche składniki, nieustannie i delikatnie mieszając silikonową szpatułką.
  6. Delikatnie przenieś gotowe ciasto na biszkopt czekoladowy do wcześniej przygotowanej formy. Włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 25 minut lub do momentu kiedy biszkopt czekoladowy będzie prawidłowo wypieczony.
  7. Gdy ciasto jest już gotowe, wyłącz piekarnik i uchyl delikatnie drzwi. Pozostaw gotowy biszkopt w środku na około 5 minut.

Pamiętaj!

  • Ubijaj jaka z cukrem aż do momentu kiedy ich objętość się potroi. Konsystencją masa jajeczna powinna przypominać lekko ubitą śmietanę.
  • Przesiej przez drobne sitko wszystkie suche składniki.
  • Stopniowo dodawaj suche składniki do ubitych jajek.
  • Mieszaj mąkę z jajkami bardzo pomału, najlepiej ręcznie za pomocą silikonowej szpatułki.
  • Przed umieszczeniem biszkoptu w piekarniku, upewnij się, że jest odpowiednio nagrzany.
  • Nie otwieraj drzwi od piekarnika podczas pieczenia biszkoptu czekoladowego.

Zastosowanie:

  • Ciasta kremowe.
  • Tiramisu.
  • Torty.
  • Musy.

Leave a Reply