Zupa z zielonego groszku i mięty

Lekka i orzeźwiająca zupa z zielonego groszku i mięty, doskonale nadaje się na upalne dni. Doskonałe rezultaty można uzyskać stosując zarówno świeży, jak i mrożony groszek. Kluczem, do jakości tej zupy, jest jej krótkie gotowanie. W przypadku długiego gotowania straci ona kolor i walory smakowe. Świeże liście mięty dodawaj na samym końcu podczas miksowania zupy. Zupa ta doskonale nadaje się do serwowania na ciepło, jak i na zimno

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 250g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 80g śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 mała biała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 gałązki świeżej mięty, bardzo drobno posiekanej
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Dekoracja

  • Liście świeżej mięty
  • Śmietana

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku masło z oliwą z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż będzie miękka. Następnie dodaj drobno posiekaną miętę i kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty.
  2. Dodaj sól i pieprz oraz 3/4 zielonego groszku i zalej bulionem warzywnym razem ze śmietaną.
  3. Gotuj przez około 5 minut (od momentu zagotowania). Następnie blenderem zmiksuj zupę na gładki krem dodając resztę zielonego groszku oraz mięty.
  4. Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka konieczność.
  5. Serwując zupę z zielonego groszku udekoruj ją śmietaną i świeżymi listkami mięty.

Pamiętaj!

  • Podsmaż cebulę aż będzie miękka (nie zdąży się później ugotować).
  • Gotuj przez około 5 minut od momentu zagotowania na małym ogniu, w przeciwnym razie Twoja zupa straci kolor.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu z zielonego groszku.

Leave a Reply