Lekka i orzeźwiająca zupa z zielonego groszku i mięty, doskonale nadaje się na upalne dni. Doskonałe rezultaty można uzyskać stosując zarówno świeży, jak i mrożony groszek. Kluczem, do jakości tej zupy, jest jej krótkie gotowanie. W przypadku długiego gotowania straci ona kolor i walory smakowe. Świeże liście mięty dodawaj na samym końcu podczas miksowania zupy. Zupa ta doskonale nadaje się do serwowania na ciepło, jak i na zimno
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender ręczny.
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (4 porcje):
- 250g zielonego groszku (może być mrożony)
- 400ml bulionu warzywnego
- 80g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
- 1 mała biała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 gałązki świeżej mięty, bardzo drobno posiekanej
- 2 łyżki masła
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Dekoracja
- Liście świeżej mięty
- Śmietana
Sposób wykonania:
- Rozgrzej w garnku masło z oliwą z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż będzie miękka. Następnie dodaj drobno posiekaną miętę i kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty.
- Dodaj sól i pieprz oraz 3/4 zielonego groszku i zalej bulionem warzywnym razem ze śmietaną.
- Gotuj przez około 5 minut (od momentu zagotowania). Następnie blenderem zmiksuj zupę na gładki krem dodając resztę zielonego groszku oraz mięty.
- Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka konieczność.
- Serwując zupę z zielonego groszku udekoruj ją śmietaną i świeżymi listkami mięty.
Pamiętaj!
- Podsmaż cebulę aż będzie miękka (nie zdąży się później ugotować).
- Gotuj przez około 5 minut od momentu zagotowania na małym ogniu, w przeciwnym razie Twoja zupa straci kolor.
- Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu z zielonego groszku.