Seafood chowder – Irlandzka zupa rybna

Seafood chowder – Irlandzka zupa rybna, jest jednym ze stałych bywalców w menu. Nie ma w Irlandii restauracji, baru w którym nie ma seafood chowder. Szczerze mówiąc wcale mnie to nie dziwi, bo zupa po prostu jest genialna. Chowder można podawać jako przystawkę oraz danie główne. W moim przepisie używam łososia, dorsza, krewetki oraz mule, ale jeśli nie jesteś w stanie dostać wszystkich składników to śmiało możesz je zamienić na bardziej dostępne Ci owoce morza. Ważne, żeby zachować wskazane proporcje podane w przepisie i na końcu dodać koperek.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 150g filet łososia, pokrojony w 1cm kostkę
  • 150g filet dorsza, pokrojony w 1cm kostkę
  • 12 mule, oczyszczone
  • 4 krewetki, oczyszczone
  • 100g wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę
  • 600ml bulion rybny
  • 150ml białe wino
  • 150ml śmietana 30%
  • 250g ziemniaki, obrane i pokrojone w niewielką kostkę
  • 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w niewielką kostkę
  • ½ por, cienko pokrojona
  • 1 mała cebula, pokrojona w małą kostkę
  • 1 seler naciowy, drobno pokrojony
  • 2 łyżki drobno posikanego kopru
  • 2 łyżki masła
  • 2 oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę razem z porem i podsmaż aż się zeszkli. Następnie dodaj boczek i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut lub do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaj seler naciowy, marchew i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
  2. Wlej do garnka białe wino i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziemniaki z bulionem rybnym i delikatnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 15 minut lub do momentu aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.
  3. Dodaj do garnka wszystkie owoce morza i gotuj delikatnie przez kolejne 5 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Usuń z chowder mule, które się nie otworzyły podczas gotowania.
  4. Dodaj do chowder śmietanę, koperek i delikatnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem czarnym.
  5. Podawaj w głębokich miseczkach. Udekoruj gałązką świeżego kopru i skropl delikatnie oliwą z oliwek.

Pamiętaj!

  • Owoce morza dodaj w momencie kiedy ziemniaki będą miękkie.
  • Po dodaniu owoców morza mieszaj chowder bardzo delikatnie.

2 komentarzy do przepisu “Seafood chowder – Irlandzka zupa rybna

Leave a Reply