Seafood chowder – Irlandzka zupa rybna, jest jednym ze stałych bywalców w menu. Nie ma w Irlandii restauracji, baru w którym nie ma seafood chowder. Szczerze mówiąc wcale mnie to nie dziwi, bo zupa po prostu jest genialna. Chowder można podawać jako przystawkę oraz danie główne. W moim przepisie używam łososia, dorsza, krewetki oraz mule, ale jeśli nie jesteś w stanie dostać wszystkich składników to śmiało możesz je zamienić na bardziej dostępne Ci owoce morza. Ważne, żeby zachować wskazane proporcje podane w przepisie i na końcu dodać koperek.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (4 porcje):
- 150g filet łososia, pokrojony w 1cm kostkę
- 150g filet dorsza, pokrojony w 1cm kostkę
- 12 mule, oczyszczone
- 4 krewetki, oczyszczone
- 100g wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę
- 600ml bulion rybny
- 150ml białe wino
- 150ml śmietana 30%
- 250g ziemniaki, obrane i pokrojone w niewielką kostkę
- 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w niewielką kostkę
- ½ por, cienko pokrojona
- 1 mała cebula, pokrojona w małą kostkę
- 1 seler naciowy, drobno pokrojony
- 2 łyżki drobno posikanego kopru
- 2 łyżki masła
- 2 oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę razem z porem i podsmaż aż się zeszkli. Następnie dodaj boczek i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut lub do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaj seler naciowy, marchew i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
- Wlej do garnka białe wino i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziemniaki z bulionem rybnym i delikatnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 15 minut lub do momentu aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.
- Dodaj do garnka wszystkie owoce morza i gotuj delikatnie przez kolejne 5 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Usuń z chowder mule, które się nie otworzyły podczas gotowania.
- Dodaj do chowder śmietanę, koperek i delikatnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem czarnym.
- Podawaj w głębokich miseczkach. Udekoruj gałązką świeżego kopru i skropl delikatnie oliwą z oliwek.
Pamiętaj!
- Owoce morza dodaj w momencie kiedy ziemniaki będą miękkie.
- Po dodaniu owoców morza mieszaj chowder bardzo delikatnie.
musi być dobre, wykonam w najbliższy weekend
Będę czekał na recenzję 🙂