Sałatka Cezar z Kurczakiem

Sałatka Cezar z Kurczakiem

Sałatka Cezar z Kurczakiem jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych sałatek w Irlandzkich restauracjach i nie tylko. Można ją spotkać naprawdę wszędzie. Kluczem do doskonałej sałatki Cezar jest sos/dressing. Poniższy przepis został sprawdzony i przetestowany przez wielu zadowolonych klientów w różnych restauracjach. Dzisiaj masz doskonałą okazję, aby zobaczyć jak przenieść tą niesamowitą sałatkę z kurczakiem w zacisza domowej kuchni. Pamiętaj, żeby podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

Sprawdź również na tradycyjną sałatkę cezar klikając tutaj.

Sałatka Cezar z Kurczakiem

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 główki młodej sałaty rzymskiej, umyte
  • 150 g boczek, pokrojony w kostkę
  • 1 Ciabatta, bez skórki i lekko porwana na niewielkie kawałki (może być inny chleb)
  • 140 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sos do Sałatki Cezar

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 filety z anchois
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub Sarepskiej
  • 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 250 g majonezu
  • 80 g parmezanu, startego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Kurczak

  • 4 x 120 g filetów z kurczaka
  • Kilka gałązek świeżego tymianku, drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Sól

Sałatka Cezar z Kurczakiem

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
  2. Rozłóż ciabattę na blasze do pieczenia i skrop ją dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Delikatnie wymieszaj i wrzucić do piekarnika na około 10 minut, lub do momentu aż będą miały złocisty kolor.
  3. Na drugiej tacy do pieczenia umieść bekon i skrop syropem klonowym. Dobrze wymieszaj i włóż do piekarnika na 10 minut aż się zarumieni i będzie chrupiący.
  4. W międzyczasie umieść wszystkie składniki na sos sałatkowy Cezar w malakserze i dobrze zmiksuj. Przenieś gotowy sos sałatkowy do pojemnika i umieść w lodówce do momentu aż będzie potrzebny.
  5. Wymieszaj w małej misce oliwę z oliwek, tymianek, czosnek, sól i pieprz czarny. Natrzyj dokładnie marynatą piersi z kurczaka i odstaw do lodówki.
  6. Umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej. Połóż kurczaka na patelni i smaż przez około 4 minuty z każdej strony lub do całkowitego usmażenia.
  7. Umieść w dużej misce sałatę rzymską i skrop ją dressingiem do sałatki Cezar i dobrze wymieszaj.
  8. Podziel sałatę rzymską na cztery równe porcje. Na wierzchu umieść grzankami z boczkiem. Pokrój usmażone piersi z kurczaka na małe kawałki i umieść je na wierzchu sałatki Cezar. Delikatnie skrop kurczaka dressingiem do sałatki Cezar. Całość posyp tartym parmezanem. Im więcej tym lepiej 🙂

Pamiętaj!

  • Usuń, skórkę z chleba do grzanek.
  • Dobrze zmiksuj sos do sałatki rzymskiej.
  • Delikatnie wymieszaj sałatę rzymską z sosem.
  • Wymieszaj sałatę z sosem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie sałatka „zwiędnie” a liście nie będą już takie chrupiące.

Leave a Reply