Sałatka Cezar z Kurczakiem
Sałatka Cezar z Kurczakiem jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych sałatek w Irlandzkich restauracjach i nie tylko. Można ją spotkać naprawdę wszędzie. Kluczem do doskonałej sałatki Cezar jest sos/dressing. Poniższy przepis został sprawdzony i przetestowany przez wielu zadowolonych klientów w różnych restauracjach. Dzisiaj masz doskonałą okazję, aby zobaczyć jak przenieść tą niesamowitą sałatkę z kurczakiem w zacisza domowej kuchni. Pamiętaj, żeby podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!
Sprawdź również na tradycyjną sałatkę cezar klikając tutaj.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 główki młodej sałaty rzymskiej, umyte
- 150 g boczek, pokrojony w kostkę
- 1 Ciabatta, bez skórki i lekko porwana na niewielkie kawałki (może być inny chleb)
- 140 g tartego parmezanu
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sos do Sałatki Cezar
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 filety z anchois
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub Sarepskiej
- 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 250 g majonezu
- 80 g parmezanu, startego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Kurczak
- 4 x 120 g filetów z kurczaka
- Kilka gałązek świeżego tymianku, drobno posiekanych
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Sól
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Rozłóż ciabattę na blasze do pieczenia i skrop ją dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Delikatnie wymieszaj i wrzucić do piekarnika na około 10 minut, lub do momentu aż będą miały złocisty kolor.
- Na drugiej tacy do pieczenia umieść bekon i skrop syropem klonowym. Dobrze wymieszaj i włóż do piekarnika na 10 minut aż się zarumieni i będzie chrupiący.
- W międzyczasie umieść wszystkie składniki na sos sałatkowy Cezar w malakserze i dobrze zmiksuj. Przenieś gotowy sos sałatkowy do pojemnika i umieść w lodówce do momentu aż będzie potrzebny.
- Wymieszaj w małej misce oliwę z oliwek, tymianek, czosnek, sól i pieprz czarny. Natrzyj dokładnie marynatą piersi z kurczaka i odstaw do lodówki.
- Umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej. Połóż kurczaka na patelni i smaż przez około 4 minuty z każdej strony lub do całkowitego usmażenia.
- Umieść w dużej misce sałatę rzymską i skrop ją dressingiem do sałatki Cezar i dobrze wymieszaj.
- Podziel sałatę rzymską na cztery równe porcje. Na wierzchu umieść grzankami z boczkiem. Pokrój usmażone piersi z kurczaka na małe kawałki i umieść je na wierzchu sałatki Cezar. Delikatnie skrop kurczaka dressingiem do sałatki Cezar. Całość posyp tartym parmezanem. Im więcej tym lepiej 🙂
Pamiętaj!
- Usuń, skórkę z chleba do grzanek.
- Dobrze zmiksuj sos do sałatki rzymskiej.
- Delikatnie wymieszaj sałatę rzymską z sosem.
- Wymieszaj sałatę z sosem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie sałatka „zwiędnie” a liście nie będą już takie chrupiące.