Pesto z bazylii

Pesto z bazylii jest wyśmienite i bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Można wykonać je naprawdę błyskawicznie, bez większego nakładu pracy czy zdolności kulinarnych. Pesto z bazylii ma szerokie zastosowanie na kuchni. Możecie je stosować do makaronów, sałatek, ryb, kanapek, lub jako dodatek do tapas i wielu innych dań. Warto je mieć w lodówce, nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, blender ręczny, patelnia.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (180ml):

  • 1 pęk świeżej bazylii
  • 30g orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10g parmezanu drobno startego
  • 80g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni i odstaw je do przestudzenia
  2. Umieść wszystkie składniki w misce lub naczyniu, które pozwoli Ci komfortowo zmiksować wszystko za pomocą ręcznego blendera.
  3. Przygotowane w ten sposób pesto z bazylii przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Pamiętaj!

  • Nie miksuj zbyt długo i nie używaj malaksera o wysokiej mocy, to jest pesto a nie pasta czy jakieś puree.
  • Polej pesto z bazylii oliwą z oliwek na wierzchu, ograniczy to dostęp powietrza w ten sposób wydłużysz przydatność do spożycia.
  • Nie przypal orzeszków 😉

Zastosowanie:

  • Dania z makaronem.
  • Ryby i owoce morza.
  • Sałatki.
  • Tapas.
  • Kanapki.

Leave a Reply