Zupa czosnkowa na białym winie z mulami i szałwią jest zupą skomponowaną z zaskakujących składników i początkowo może wydać się dziwna. Otóż nie ma nic bardziej mylnego. Mule doskonale komponuje się z winem i czosnkiem, a mleko nadaje potrawie delikatności. Natomiast, aromat szałwii doskonale podkreśla całą kompozycję.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender ręczny.
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki (4 porcje):
- 500g mule, oczyszczone i ugotowane (najlepiej na parze przez 7-10 minut)
- 500g czosnek, drobno pokrojony
- 500g ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 85g oliwa z oliwek
- 350g białe wino (najlepiej wytrawne)
- 750g mleko
- Kilka gałązek świeżej szałwii
- 2 białe cebule, drobno pokrojone
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- W garnku, rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ziemniaki razem z czosnkiem.
- Całość zalej mlekiem i białym winem i gotuj przez 20 minut (od momentu zagotowania).
- Blenderem, zmiksuj zupę bardzo dokładnie do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dopraw solą i pieprzem.
- Serwując zupę rozłóż 3/4 mulle do miseczek i zalej je zupą. Całość udekoruj świeżymi listkami szałwii oraz resztą omułka układając go delikatnie na wierzchu zupy.
Pamiętaj!
- Zmiksuj dokładnie na gładki krem.