Zupa czosnkowa na białym winie z mulami i szałwią

Zupa czosnkowa na białym winie z mulami i szałwią jest zupą skomponowaną z zaskakujących składników i początkowo może wydać się dziwna. Otóż nie ma nic bardziej mylnego. Mule doskonale komponuje się z winem i czosnkiem, a mleko nadaje potrawie delikatności. Natomiast, aromat szałwii doskonale podkreśla całą kompozycję.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (4 porcje):

  • 500g mule, oczyszczone i ugotowane (najlepiej na parze przez 7-10 minut)
  • 500g czosnek, drobno pokrojony
  • 500g ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 85g oliwa z oliwek
  • 350g białe wino (najlepiej wytrawne)
  • 750g mleko
  • Kilka gałązek świeżej szałwii
  • 2 białe cebule, drobno pokrojone
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. W garnku, rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ziemniaki razem z czosnkiem.
  2. Całość zalej mlekiem i białym winem i gotuj przez 20 minut (od momentu zagotowania).
  3. Blenderem, zmiksuj zupę bardzo dokładnie do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Serwując zupę rozłóż 3/4 mulle do miseczek i zalej je zupą. Całość udekoruj świeżymi listkami szałwii oraz resztą omułka układając go delikatnie na wierzchu zupy.

Pamiętaj!

  • Zmiksuj dokładnie na gładki krem.

Leave a Reply