Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa jest przykładem dobrego klasycznego dania prosto z Francuskiego bistro. Tylko garść składników wystarczy aby przygotować jedną z najlepszych zup. Cebula, bulion wołowy, masło, ser gruyère i szczypta soli mieszają się powoli w luksusowej misce z jedwabistą cebulką i ciemnym rosołem. Jeśli jadłeś francuską zupę cebulową tylko w restauracjach, będziesz naprawdę wstrząśnięty tym, jak łatwo jest przygotować w domowej kuchni.

Oto przepis krok po kroku jak przygotować najlepszą zupę cebulową, jaką kiedykolwiek jadłeś/aś. Jest to jedna z najprostszych, ale też jedna z najbardziej satysfakcjonujących zup oraz jedyna, którą warto nauczyć się na pamięć, gdzie kluczowym składnikiem jest czas.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży garnek.

Czas przygotowania: 75 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kg białej cebuli, cienko pokrojonej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1.2 litra bulionu wołowego
  • 4 kromki bagietki, lekko stostowanej
  • 150g ser gruyere, drobno starty (może być ser parmezan)

Sposób wykonania:

  1. Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj olej rzepakowy i cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu z pod pokrywką przez 10 minut lub do momentu aż cebula zmięknie.
  2. Dodaj brązowy cukier i gotuj dalej przez 20 minut lub, do momentu karmelizowania (mieszaj częściej). Cebula powinna być złota i miękka, gdy zostanie zaciśnięta między palcami. Uważaj pod koniec, aby cebula się nie przypaliła.
  3. Dodaj dwie łyżki mąki pszennej i dobrze wymieszaj.
  4. Następnie do garnka wlej białe wino oraz bulion wołowy. Przykryj i gotuj przez 15-20 minut.
  5. Wlej zupę w żaroodporne miski. Na wierzchu zupy, umieść lekko stostowane grzanki z bagietki francuskiej i posyp je drobno startym serem gruyère (lub serem parmezan) i od razu podawaj.

Pamiętaj!

  • Mieszaj częściej po dodaniu cukru brązowego. Może się łatwiej przypalić.
  • Dokładnie wymieszaj mąkę, przed dodaniem wina z bulionem wołowym.
  • Przed podaniem zupy cebulowej, upewnij się, że ser się rozpuścił.

Leave a Reply