Francuska zupa cebulowa jest przykładem dobrego klasycznego dania prosto z Francuskiego bistro. Tylko garść składników wystarczy aby przygotować jedną z najlepszych zup. Cebula, bulion wołowy, masło, ser gruyère i szczypta soli mieszają się powoli w luksusowej misce z jedwabistą cebulką i ciemnym rosołem. Jeśli jadłeś francuską zupę cebulową tylko w restauracjach, będziesz naprawdę wstrząśnięty tym, jak łatwo jest przygotować w domowej kuchni.
Oto przepis krok po kroku jak przygotować najlepszą zupę cebulową, jaką kiedykolwiek jadłeś/aś. Jest to jedna z najprostszych, ale też jedna z najbardziej satysfakcjonujących zup oraz jedyna, którą warto nauczyć się na pamięć, gdzie kluczowym składnikiem jest czas.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży garnek.
Czas przygotowania:
75 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 kg białej cebuli, cienko pokrojonej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1.2 litra bulionu wołowego
- 4 kromki bagietki, lekko stostowanej
- 150g ser gruyere, drobno starty (może być ser parmezan)
Sposób wykonania:
- Rozpuść masło w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj olej rzepakowy i cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu z pod pokrywką przez 10 minut lub do momentu aż cebula zmięknie.
- Dodaj brązowy cukier i gotuj dalej przez 20 minut lub, do momentu karmelizowania (mieszaj częściej). Cebula powinna być złota i miękka, gdy zostanie zaciśnięta między palcami. Uważaj pod koniec, aby cebula się nie przypaliła.
- Dodaj dwie łyżki mąki pszennej i dobrze wymieszaj.
- Następnie do garnka wlej białe wino oraz bulion wołowy. Przykryj i gotuj przez 15-20 minut.
- Wlej zupę w żaroodporne miski. Na wierzchu zupy, umieść lekko stostowane grzanki z bagietki francuskiej i posyp je drobno startym serem gruyère (lub serem parmezan) i od razu podawaj.
Pamiętaj!
- Mieszaj częściej po dodaniu cukru brązowego. Może się łatwiej przypalić.
- Dokładnie wymieszaj mąkę, przed dodaniem wina z bulionem wołowym.
- Przed podaniem zupy cebulowej, upewnij się, że ser się rozpuścił.