Tarta gruszkowo migdałowa

Tarta gruszkowo migdałowa jest doskonałą kompozycję smakową. Zwłaszcza, kiedy są podawane na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. W tym przepisie, zalecałbym używanie gruszek z kompotu lub z puszki. Gruszka w takiej formie jest delikatniejsza od świeżego owocu i sprawi, że tarta będzie bardziej delikatna. W połączeniu z delikatnym kruchym ciastem i migdałami zaspokoi oczekiwania nawet największych łasuchów.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, robot kuchenny, blaszki do pieczenia, foremki do tart.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C - 25 minut

Składniki (4-6 porcji):

Ciasto Kruche
250g  mąka typ 500
125g  cukier kryształ
125g  masła o temperaturze pokojowej
2  jajka
1  łyżeczka esencji waniliowej

Frangipane
125g  cukier kryształ
125g  mączka migdałowa
125g  masła o temperaturze pokojowej
2  jaja
1  łyżka esencji migdałowej
10g  płatków migdałowych
5  połówek gruszek z puszki pokrojonych w cienkie plasterki

Sposób wykonania:

  1. Żeby przygotować ciasto kruche wymieszaj mąkę, cukier, masło i esencje waniliową. Dodaj pojedynczo jajka i ugniataj całość, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na parę minut do lodówki.
  2. Żeby przygotować frangipane, umieść w robocie kuchennym cukier, masło, mączkę migdałową oraz esencje migdałową i dobrze ubij masę. Następnie dodaj pojedynczo jajka i mieszaj całość jeszcze przez 3 minuty.
  3. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i rozwałkuj równo na grubość 3 milimetrów. Wytnij okręgi, którymi będziesz w stanie przykryć spód i boki swojej foremki do tarty.
  4. Przełóż frangipane do rękawa cukierniczego i wypełni nim tartę do ¾ jej wysokości. Połówki gruszek potnij w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Wolne miejsca posyp płatkami z migdałów.
  5. Przygotowana w ten sposób tarta migdałowo gruszkową włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i wypiekaj przez 25 minut. Czas wypieku może zależeć, od jakości Twojego piekarnika. Dobrze wypieczone tarty będą miały złocisto brązowy kolor.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to konieczne.
  • Tym razem nie musisz smarować foremki masłem, w cieście kruchym jest duża ilość masła, która zapobiegnie przywieraniu podczas wypieku.
  • Masa na frangipane musi być dobrze ubita.
  • Dobrze wypieczona tarta gruszkowo migdałowa będzie miała złocisto brązowy kolor.

Leave a Reply