Sałatka z halloumi, komosą ryżową, marchewką i pastą harissa

Sałatka z halloumi, komosą ryżową, marchewką i pastą harissa jest doskonałą  jesienną sałatką. Przekonaj się sam jak doskonale współgrają ze sobą wszystkie składniki zawarte w daniu. Jakby tego było mało jest banalnie prosta w do przygotowania. Przekonaj się!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, mały garnek, dwie blaszki do pieczenia, duża miska, pergamin.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 140g komosa ryżowa, przepłukana
  • 12 plasterków sera halloumi o grubości 1.5cm
  • 1 łyżka pasty harissa
  • 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w niewielkie kawałki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w niewielkie kawałki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w małe kliny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki nasion z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • Kilka gałązek świeżej kolendry
  • Czarny pieprz, świeżo zmielony
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180˚C i wyłóż dwie tacki do pieczenia pergaminem lub innym papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj marchew z pastą harissa i jedną łyżką oliwy z oliwek i umieść je na blaszce do pieczenia. Przygotowaną w ten sposób marchew umieść na 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Podczas pieczenia przemieszaj marchew od czas u do czasu.
  3. Pokrojoną paprykę umieść na blaszce i przypraw solą i pieprzem czarnym. Delikatnie wymieszaj z resztą oliwy z oliwek i umieść w piekarniku na 15 minut.
  4. Między czasie ugotuj komosę ryżową według wskazówek na opakowaniu. Odcedź dokładnie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Upieczone warzywa umieść razem z sokiem cytrynowym i komosą ryżową w dużej misce. Przypraw solą i pieprzem czarnym i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie skropl ją olejem rzepakowym i usmaż ser halloumi. Smaż po 4 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy uzyskasz złocisto brązowy kolor. Gotowy ser halloumi odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Podziel wszystkie składniki na cztery porcje, na wierzchu kładąc ser halloumi. Udekoruj sałatkę liśćmi śwież mięty i kolendry. Całe danie posyp nasionami dyni i rozkoszuj się smakiem.

Pamiętaj!

  • Dokładnie odcedź komosę ryżową.
  • Delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Leave a Reply