Sałatka z halloumi, komosą ryżową, marchewką i pastą harissa jest doskonałą jesienną sałatką. Przekonaj się sam jak doskonale współgrają ze sobą wszystkie składniki zawarte w daniu. Jakby tego było mało jest banalnie prosta w do przygotowania. Przekonaj się!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia, mały garnek, dwie blaszki do pieczenia, duża miska, pergamin.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (4 porcje):
- 140g komosa ryżowa, przepłukana
- 12 plasterków sera halloumi o grubości 1.5cm
- 1 łyżka pasty harissa
- 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w niewielkie kawałki
- 1 żółta papryka, pokrojona w niewielkie kawałki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w małe kliny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki nasion z dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Kilka gałązek świeżej mięty
- Kilka gałązek świeżej kolendry
- Czarny pieprz, świeżo zmielony
- Sól
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do 180˚C i wyłóż dwie tacki do pieczenia pergaminem lub innym papierem do pieczenia.
- Wymieszaj marchew z pastą harissa i jedną łyżką oliwy z oliwek i umieść je na blaszce do pieczenia. Przygotowaną w ten sposób marchew umieść na 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Podczas pieczenia przemieszaj marchew od czas u do czasu.
- Pokrojoną paprykę umieść na blaszce i przypraw solą i pieprzem czarnym. Delikatnie wymieszaj z resztą oliwy z oliwek i umieść w piekarniku na 15 minut.
- Między czasie ugotuj komosę ryżową według wskazówek na opakowaniu. Odcedź dokładnie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Upieczone warzywa umieść razem z sokiem cytrynowym i komosą ryżową w dużej misce. Przypraw solą i pieprzem czarnym i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie skropl ją olejem rzepakowym i usmaż ser halloumi. Smaż po 4 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy uzyskasz złocisto brązowy kolor. Gotowy ser halloumi odstaw w ciepłe miejsce.
- Podziel wszystkie składniki na cztery porcje, na wierzchu kładąc ser halloumi. Udekoruj sałatkę liśćmi śwież mięty i kolendry. Całe danie posyp nasionami dyni i rozkoszuj się smakiem.
Pamiętaj!
- Dokładnie odcedź komosę ryżową.
- Delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki.