Zupa ziemniaczana z kiełbasą chorizo jest to doskonale rozgrzewająca zupa. Zupa jest lekko pikantna oraz ma ciekawą teksturę. Przygotowując tą zupę, zwróć szczególna uwagę na kiełbasę chorizo, ponieważ jest wiele jej rodzajów. Niektóre z nich mogą być wyjątkowo ostre. Wysoka jakość kiełbasy chorizo pozwoli Ci uzyskać oczekiwane rezultaty. Staraj się wybierać kiełbasy lekko lub średnio pikantne w zależności od własnego upodobania.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
blender ręczny
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki ((4 porcje)):
- 1 pętko (nie za ostrej) kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 biała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki masła
- 650g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki śmietany
- 1 litr bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny
Dekoracja:
- kilka gałązek pietruszki
- śmietana
Sposób wykonania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kiełbasę chorizo wraz z cebulą i czosnkiem.
- Następnie dodaj ziemniaki i kontynuuj smażenie przez około 5 minut, przypraw solą i pieprzem.
- Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem 40-60 minut (od momentu zagotowania). Zmiksuj zupę za pomocą blendera jednocześnie dodając śmietanę, skosztuj zupę i dopraw ją solą i pieprzem według własnego upodobania.
- Serwując zupę udekoruj ją śmietaną oraz gałązką świeżej pietruszki
Pamiętaj!
- Podsmaż dobrze kiełbasę chorizo, wyciągniesz wtedy cały jej aromat, który nada niepowtarzalny smak Twojej zupie.
- Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu z warzyw.
- Przypraw według swoich upodobań.