Zupa ziemniaczana z kiełbasą chorizo

Zupa ziemniaczana z kiełbasą chorizo jest to doskonale rozgrzewająca zupa. Zupa jest lekko pikantna oraz ma ciekawą teksturę. Przygotowując tą zupę, zwróć szczególna uwagę na kiełbasę chorizo, ponieważ jest wiele jej rodzajów. Niektóre z nich mogą być wyjątkowo ostre. Wysoka jakość kiełbasy chorizo pozwoli Ci uzyskać oczekiwane rezultaty. Staraj się wybierać kiełbasy lekko lub średnio pikantne w zależności od własnego upodobania.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

blender ręczny

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki ((4 porcje)):

  • 1 pętko (nie za ostrej) kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 biała cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki masła
  • 650g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny

Dekoracja:

  • kilka gałązek pietruszki
  • śmietana

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kiełbasę chorizo wraz z cebulą i czosnkiem.
  2. Następnie dodaj ziemniaki i kontynuuj smażenie przez około 5 minut, przypraw solą i pieprzem.
  3. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem 40-60 minut (od momentu zagotowania). Zmiksuj zupę za pomocą blendera jednocześnie dodając śmietanę, skosztuj zupę i dopraw ją solą i pieprzem według własnego upodobania.
  4. Serwując zupę udekoruj ją śmietaną oraz gałązką świeżej pietruszki

Pamiętaj!

  • Podsmaż dobrze kiełbasę chorizo, wyciągniesz wtedy cały jej aromat, który nada niepowtarzalny smak Twojej zupie.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu z warzyw.
  • Przypraw według swoich upodobań.

Leave a Reply