Gulasz Wegański z Pęczakiem i Warzywami doskonale rozgrzeje Cię w zimowe długie wieczory. Choć nie ukrywam, że danie to doskonale nadaje się na każdą porę roku. Obfite i odżywcze danie gotowe na stole do spożycia w godzinę. Jak zechcesz możesz przyspieszyć proces obróbki termicznej po przez oddzielne ugotowanie pęczaku, ba możesz nawet to zrobić dzień wcześniej. Gulasz wegański jest również świetnym sposobem na przemycenie dziennej dawki warzyw w Twojej diecie. Uważam, że jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Jeśli już jesteś na diecie wegańskiej to na pewno wiesz o czym piszę :). W tym przepisie możesz z powodzeniem zastąpić pęczak soczewicą kaszą Bulgur.
Składniki (4 porcje):
- 1 czerwona papryka, grubo pokrojona
- 1 zielona papryka, grubo pokrojona
- 250 g marchew, obrana i pokrojona
- 1 por, cienko pokrojony
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
- 150 g pęczak, wypłukany
- 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 400 ml posiekanych pomidorów w puszce
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Garnirunek
- 4 łyżki orzechów nerkowca, grubo zmiażdżonych
Sposób wykonania:
- Umieść duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i por, do momentu aż zmiękną. Dodaj marchew i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj paprykę i wszystkie przyprawy do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlej bulion warzywny i pomidory. Doprowadź gulasz wegański na wolnym ogniu do wrzenia i dodaj pęczak. Dopraw kolejną szczyptą czarnego pieprzu i soli. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 40 minut lub do momentu ugotowania pęczaku.
- Gdy pęczak będzie już miękki, skosztuj Gulasz i jeśli będzie taka potrzeba, dopraw. Gotowy Gulasz Wegański podziel na cztery równe porcje i posyp orzechami nerkowca. Podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Dobrze podsmaż warzywa przed wlaniem bulionu. Dzięki temu uzyskasz intensywniejszy smak.
- Postaraj się nie rozgotować pęczaku.
- Jeśli uznasz za konieczne dodaj więcej bulionu.