Gulasz Wegański z Pęczakiem i Warzywami

Gulasz Wegański z Pęczakiem i Warzywami doskonale rozgrzeje Cię w zimowe długie wieczory. Choć nie ukrywam, że danie to doskonale nadaje się na każdą porę roku. Obfite i odżywcze danie gotowe na stole do spożycia w godzinę. Jak zechcesz możesz przyspieszyć proces obróbki termicznej po przez oddzielne ugotowanie pęczaku, ba możesz nawet to zrobić dzień wcześniej. Gulasz wegański jest również świetnym sposobem na przemycenie dziennej dawki warzyw w Twojej diecie. Uważam, że jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Jeśli już jesteś na diecie wegańskiej to na pewno wiesz o czym piszę :). W tym przepisie możesz z powodzeniem zastąpić pęczak soczewicą kaszą Bulgur.

Gulasz Wegański

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 czerwona papryka, grubo pokrojona
  • 1 zielona papryka, grubo pokrojona
  • 250 g marchew, obrana i pokrojona
  • 1 por, cienko pokrojony
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
  • 150 g pęczak, wypłukany
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 400 ml posiekanych pomidorów w puszce
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Garnirunek

  • 4 łyżki orzechów nerkowca, grubo zmiażdżonych

Sposób wykonania:

  1. Umieść duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i por, do momentu aż zmiękną. Dodaj marchew i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaj paprykę i wszystkie przyprawy do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlej bulion warzywny i pomidory. Doprowadź gulasz wegański na wolnym ogniu do wrzenia i dodaj pęczak. Dopraw kolejną szczyptą czarnego pieprzu i soli. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 40 minut lub do momentu ugotowania pęczaku.
  3. Gdy pęczak będzie już miękki, skosztuj Gulasz i jeśli będzie taka potrzeba, dopraw. Gotowy Gulasz Wegański podziel na cztery równe porcje i posyp orzechami nerkowca. Podawaj niezwłocznie.

Gulasz Wegański.jpg

Pamiętaj!

  • Dobrze podsmaż warzywa przed wlaniem bulionu. Dzięki temu uzyskasz intensywniejszy smak.
  • Postaraj się nie rozgotować pęczaku.
  • Jeśli uznasz za konieczne dodaj więcej bulionu.

Leave a Reply