Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem

Doskonały Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem gotowy na stole w 20 minut. Kremowy sos grzybowy z makaronem i szpinakiem zawsze był świetnym połączeniem. W tym przepisie użyłem pieczarek, ale nie wahaj się, śmiało możesz użyć innego rodzaju grzybów. Równie dobrze możesz dodać pierś z kurczaka lub boczek. Mam jednak wrażenie, że jak raz nie zjesz mięsa to nic Ci się nie stanie.

Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 400 g makaronu penne
  • 400 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
  • 250 g szpinaku, umytego i grubo posiekanego
  • 1 mała biała cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i ugotuj makaron penne. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
  2. Umieść dużą patelnię na średnio wysokim ogniu. Skrop oliwą z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i usmaż je.
  3. Wlej śmietanę do patelni i gotuj aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Następnie dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
  4. Dodaj szpinak, kwaśną śmietanę i zagotuj. Wyłącz ogień i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron penne i dokładnie wymieszaj.
  5. Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem podziel na cztery równe porcje. Posyp tartym parmezanem i niezwłocznie podawaj.

Pamiętaj!

  • Makaron penne gotujemy tylko i wyłącznie al dente. Pamiętaj jesteś PRO!
  • Przed podaniem, dokładnie wymieszaj sos z makaronem.

Leave a Reply