Doskonały Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem gotowy na stole w 20 minut. Kremowy sos grzybowy z makaronem i szpinakiem zawsze był świetnym połączeniem. W tym przepisie użyłem pieczarek, ale nie wahaj się, śmiało możesz użyć innego rodzaju grzybów. Równie dobrze możesz dodać pierś z kurczaka lub boczek. Mam jednak wrażenie, że jak raz nie zjesz mięsa to nic Ci się nie stanie.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki (4 porcje):
- 400 g makaronu penne
- 400 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
- 250 g szpinaku, umytego i grubo posiekanego
- 1 mała biała cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 300 ml śmietany
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki tartego parmezanu
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Sposób wykonania:
- Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i ugotuj makaron penne. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
- Umieść dużą patelnię na średnio wysokim ogniu. Skrop oliwą z oliwek i podsmaż cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie, dodaj pieczarki i usmaż je.
- Wlej śmietanę do patelni i gotuj aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Następnie dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
- Dodaj szpinak, kwaśną śmietanę i zagotuj. Wyłącz ogień i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron penne i dokładnie wymieszaj.
- Makaron Penne z Sosem Pieczarkowym i Szpinakiem podziel na cztery równe porcje. Posyp tartym parmezanem i niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Makaron penne gotujemy tylko i wyłącznie al dente. Pamiętaj jesteś PRO!
- Przed podaniem, dokładnie wymieszaj sos z makaronem.