Pieczeń z baraniny z warzywami okopowymi

To chyba wszystko przez tą pogodę… Coś mnie tknęło i poczułem ogromną ochotę na „stary” dobry  obiad. Mało tego, zrobiłem zdjęcie i postanowiłem się z Wami podzielić przepisem. Kompletnie nie rozumiem dlaczego w naszym kraju tak wiele osób jest dość sceptycznie nastawionych do baraniny. Jeśli chodzi o mnie to ją uwielbiam pod każdą postacią. Z resztą czego ja nie lubię 😛 Mimo wszystko zachęcam Cię, żebyś dał/a baraninie szansę.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Naczynie żaroodporne z przykryciem, głęboka blaszka do pieczenia, rondel, durszlak, drobne sitko patelnia, miska.

Czas przygotowania: 150 minut
Temperatura i czas wypieku: 160˚C - 90 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1kg udziec jagnięcy (połowa udźca)
  • 4 duże marchwie, pokrojone w kawałki o wielkości około 3cm
  • 2 duże pasternaki, pokrojone w kawałki o wielkości około 3cm
  • 6 średniej wielkości młodych ziemniaków przekrojonych na pół
  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, 2 drobno posiekane
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 kieliszek czerwonego półwytrawnego wina
  • 100ml śmietany
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz czarny
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160˚C.
  2. Umieść w naczyniu żaroodpornym dwie gałązki rozmarynu i dwa ząbki czosnku. Bezpośrednio na nich ułóż udziec jagnięcy. Przypraw z wierzchu czarnym pieprzem i przykryj naczynie i umieść je w piekarniku na 60 minut.
  3. Marchew, pasternak i ziemniaki umieść w misce. Dodaj kminek, sól i pieprz czarny oraz odrobinę oleju rzepakowego. Wymieszaj dokładnie i przenieś na blaszkę do pieczenia.
  4. Po upływie 60 minut zdejmij przykrycie z naczynia żaroodpornego i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. W tym samym czasie umieść w piekarniku wcześniej przygotowane warzywa.
  5. Międzyczasie umieść oczyszczony jarmuż w misce i zalej go wrzątkiem, po upływie 2 minut odcedź za pomocą durszlaka i odstaw.
  6. Po upieczeniu baraniny oddziel „soki” wydzielone podczas pieczenia od mięsa i przecedź je przez drobne sitko.
  7. Gotowe warzywa wraz z baraniną odstaw w ciepłe miejsce.
  8. Rozgrzej olej rzepakowy w rondelku i zeszkli w nim cebulę razem z czosnkiem i rozmarynem. Następnie zalej winem i zredukuj do połowy jego objętości.
  9. Dodaj do rondelka wcześniej odcedzone „soki” po upieczeniu baraniny i zagotuj. Następnie dodaj śmietanę i również zagotuj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos odstaw w ciepłe miejsce.
  10. Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni i podsmaż na niej wcześniej przygotowany jarmuż. Dopraw solą i pieprzem.
  11. Ułóż warzywa na talerzu a bezpośrednio na nich plastry baraniny, następnie jarmuż. Dania wykończ wcześniej przygotowanym sosem.

Pamiętaj!

  • Rozmaryn i czosnek umieść na dnie naczynia, pozwoli to podczas pieczenia na infuzję aromatu do mięsa.
  • Dokładnie wymieszaj warzywa z przyprawami.
  • Warzywa możesz również upiec pod przykryciem, nie przypalą Ci się. Tylko pamiętaj wydłuży to czas pieczenia.
  • Jeśli sos wyjdzie Ci za rzadki, to nie załamuj się, możesz zagęścić go mąką ziemniaczaną – tym razem.

Leave a Reply