Faszerowane bataty

Faszerowane bataty są zdrowe i pełne smaku. To doskonały pomysł na lekki, letni obiad, w dodatku bardzo prosty i tani do wykonania. Farsz możesz zmienić według własny upodobań. Sam dodatek sera przed zapieczeniem zrobi efekt wow. Oczywiście jak nie jesteś na diecie wegańskiej, choć w sumie dodatek dobrego tofu jeszcze nikomu nie zaszkodził. Co raz popularniejsze batay, zwłaszcza faszerowane bataty goszczą w naszych domach tak więc spodziewaj się wkrótce nowych przepisów. Żeby Cię nic nie ominęło możesz zapisać się na newsletter lub po prostu znajdź mnie na swojej ulubionej platformie social media takich jak Facebook lub Instagram. Tych innych to akurat ja nie lubię 🙂

Faszerowane bataty

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 15 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 średniej wielkości bataty
  • 1 mała puszka białej fasoli, odsączona i opłukana
  • 1 mała puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
  • 200 g szpinak, grubo posiekany
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Faszerowane bataty

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  2. Umieść bataty na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 40 minut lub piecz je aż będą miękkie. Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i delikatnie ostudź.
  3. Przekrój bataty na pół i wyskrob łyżką miąższ, pozostawiając w środku grubą warstwę ze skórką.  Tak aby ziemniak samodzielnie „stał”.
  4. W dużej misce umieść miąższ z batatów, ciecierzycę, fasolę, szpinak oraz wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
  5. Nafaszeruj bataty i umieść z powrotem na blasze do pieczenia i ponownie umieść w piekarniku na 10-15 minut. Możesz podawać faszerowane bataty z sosem swojego wyboru takich jak raita, hummus, dip serowy, chimichurri lub guacamole.

Pamiętaj!

  • Pilnuj batatów, żeby się zbyt długo nie piekły. Możesz mieć później problem aby utrzymały pożądany kształt.

Leave a Reply