Jabłecznik Apple Pie

Jabłecznik Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka a raczej jabłecznik. Nie mogę się zgodzić z tą nazwą! Wygląda to tak samo jak tłumaczenie tytułów wielkich hitów kinowych na język polski. Apple pie – jabłkowe ciasto, czyli jabłecznik. Sposób przygotowania samych jabłek się różni, ciasto jest zupełnie inne. Szarlotka ma coś w stylu kruszonki a jabłecznik apple pie nie ma. Jest jeszcze wiele punktów do których mogę się przyczepić, ale nie po to tu jesteś.

Przepis na jabłecznik apple pie, który za chwilę zobaczysz jest moją kreacją. Nigdzie takiego przepisu nie znajdziesz. No chyba, że ktoś go sobie pożyczy :). Ciasto użyte do tego przepisu, jest bardzo kruche i delikatne po wypieczeniu. Wspaniale współgra z delikatnymi karmelizowanymi jabłkami i oczywiście dodatkiem ubitej śmietany! Smakują po prostu obłędnie! To właśnie one odróżniają ten jabłecznik od całej reszty innych przepisów. Jeśli stwierdzisz, że ten przepis jest ponad Twoje siły skuś się na równie genialną i łatwą tartę migdałowo gruszkową.

Jabłecznik Apple pie
Jabłecznik Apple pie
Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 45 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 60 minut

Składniki (12 porcji):

Ciasto kruche

  • 500 g mąka pszenna, typ 450
  • 250 g cukier
  • 250 g masło o temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jabłka

  • 10 czerwonych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Mikstura jajeczna do posmarowania ciasta

  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki wody lub mleka

Jabłecznik Apple pie

Sposób wykonania:

1. Żeby przygotować kruche ciasto, umieść w dużej misce lub robocie kuchennym mąkę, cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Połącz ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodaj jajka i ugniataj całość, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Nie ugniataj ciasta kruchego zbyt długo, możesz je „zaciągnąć”. Sprawi to, że wyroby z takiego ciasta będą się kurczyć i będą twarde. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na parę minut do lodówki przed obróbką. Na przykład do momentu aż przygotujesz jabłka.

2. Żeby przygotować karmelizowane jabłka, rozgrzej w garnku masło i następnie dodaj brązowy cukier. Kiedy masło z cukrem zacznie wrzeć dodaj jabłka i ekstrakt waniliowy. Mieszaj od czasu do czasu najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Dobrze karmelizowane jabłka będą miały lekko brązowy kolor oraz będą miękkie. Przygotowane w ten sposób jabłka umieść w durszlaku i odstaw aby przestygły.

3. Delikatnie nasmaruj masłem formę do tarty.

4. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj. Pamiętaj, żeby rozwałkować ciasto tak, aby spokojnie pokryć spód i ścianki Twojej formy do tarty.

5. Rozłóż równomiernie wcześniej przygotowane karmelizowane jabłka.

6. Rozwałkuj drugą część ciasta o wymiarach formy. Przykryć rozwałkowanym ciastem i delikatnie dociśnij brzegi sklejając je.

7. Za pomocą trzepaczki kuchennej lub widelca połącz ze sobą jako i wodę (lub mleko). Tak przygotowaną miksturą jajeczną delikatnie posmaruj wierzch jabłecznika. Następnie przepij nożem ciasto w kilku miejscach.

Jabłecznik Apple pie

8. Tak przygotowany jabłecznik umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 60 minut. Najlepiej jak umieścisz jabłecznik na samy dole piekarnika a tuż nad nim umieścisz kolejną blachę. Dzięki temu upieczesz jabłecznik równomiernie a jego wierzch nie spali się.

 

Jabłecznik Apple pie 9. Po wypieczeniu odstaw apple pie do wystudzenia a następnie podziel na 12 porcji. Posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Jabłecznik Apple pie

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
  • Użyj czerwony jabłek! Są twardsze i słodsze a co najważniejsze nie rozpadną się podczas karmelizowania.
  • Dobrze rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Umieścisz jabłecznik na samy dole piekarnika a tuż nad nim umieścisz kolejną blachę. Dzięki temu upieczesz jabłecznik równomiernie a jego wierzch nie spali się.
  • Przed pokrojeniem tarty na 12 kawałków upewnij się, że przestygła.

Jabłecznik Apple pie

Leave a Reply