Przygotowując to danie wyciągnij steki z tuńczyka z lodówki, na co najmniej 30 minut przed smażeniem, aby miały temperaturę pokojową. Najlepszą, moim zdaniem, temperaturą, do której powinno się smażyć tuńczyka jest 55°C – 57°C (pól krwisty). Otrzymasz wtedy najlepsze walory smakowe ryby. Jeśli wysmażysz stek z tuńczyka będzie on smakował tak samo jak tuńczyk z puszki a to mija się z celem. Zaufaj mi.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Pergamin, malakser, patelnia, tacka do pieczenia.
Czas przygotowania:
50 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C
Składniki (4 porcje):
Stek z Tuńczyka
- 4 steki z tuńczyka o grubości ok 4 cm o temperaturze pokojowej
- 3 duże, owalne słodkie ziemniaki, umyte i pokrojone w kliny
- 3 czerwone cebule, obrane i pokrojone w kliny
- 2 gałązki świeżego tymianku, drobno posiekanego
- Sól i pieprz czarny
- Oliwa z oliwek
Masło Pomidorowe:
- 90g suszonych pomidorów w oleju
- 125g masło
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Na początku przygotuj masło pomidorowe, (musisz to zrobić, co najmniej na 3 godziny przed podaniem ryby). Wszystkie składniki na masło umieść w malakserze i zmiksuj je na jednolitą masę. Następnie zawiń w pergamin kształtując rulon i odstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
- Kliny ze słodkiego ziemniaka i czerwonej cebuli wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa umieść w piekarniku rozgrzanym do 160°C na około 25 minut.
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wysmaruj tuńczyka oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem z obu stron. Smaż tuńczyka po 2 minuty z każdej strony. Powinien być pół-krwisty, powyżej tego czasu będzie on już za mocno wysmażony i straci walory smakowe.
- Rozdziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu.
Pamiętaj!
- Masło pomidorowe musisz przygotować minimum 3 godziny przed podaniem.
- Błagam Cię, rybę serwuj pół krwistą. Nie marnuj tak wspaniałej ryby.