Pulpeciki z indyka z kaszą jaglaną

Większość uważa, że z indyka nie da się wyczarować nic ciekawego. Wydaje mi się, że wynika to ze złego sposobu myślenia i zamykania się w pudełku o nazwie nie da się lub nie chce mi się. Indyk ze względu na swoją małą popularność jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na naszym rynku. Być może dlatego mamy bardzo często wybierają indyka na obiad dla swoich małych pociech. Warto się nim zainteresować. Na szczęście jest GotujPro, gdzie zwroty takie jak nie da się lub nie chce mi się po prostu nie istnieją!

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Garnek, miska, malakser, sitko, blaszka do pieczenia.

Czas przygotowania: 45 minut
Temperatura i czas wypieku: 170 - 15 minut

Składniki (4 porcje):

Pulpeciki z Indyka

  • 400g mielonej piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku

Kasza Jaglana

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki nasion słonecznika
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych
  • Sól i pieprz czarny

Dressing do kaszy jaglanej

  • 140g suszonych pomidorów w oleju (dodaj też olej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżej mięty

Jogurtowy sos miętowo czosnkowy

  • 12 łyżek jogurtu greckiego
  • 6 gałązek świeżej  mięty
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź i odstaw.
  2. Na tatce do pieczenia stostuj migdały.
  3. Żeby przygotować dressing zmiksuj w malakserze wszystkie składniki do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.
  4. Dodaj dressing do kaszy jaglanej wraz z oliwą z oliwek, częścią płatków migdałowych i ziaren słonecznika. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do lodówki.
  5. Wszystkie składniki do wykonania pulpecików umieść w malakserze i zmiksuj na jednolitą masę. Postaraj się wszystkie części malaksera, które mają styczność z jedzeniem schłodzić przed miksowaniem. Bardzo istotne jest też to, żeby miksować jak najkrócej. Chodzi tutaj o utrzymanie jak najniższej temperatury podczas obróbki.
  6. Z gotowej mikstury uformuj 12 równych kuleczek i umieść je na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem. Tak przygotowane pulpeciki z indyka umieść w piecu nagrzanym do 170˚C na 15 minut.
  7. Jogurt, czosnek i świeżą mięte umieść w malakserze i zmiksuj dokładnie.
  8. Rozdziel równomiernie kasze jaglaną na cztery porcje i umieść na niej wypieczone pulpeciki z indyka. Danie wykończ sosem jogurtowym i resztą ziaren słonecznika wraz z płatkami migdałowymi. Do dekoracji możesz również wykorzystać liście świeżej mięty.

Pamiętaj!

  • Staraj się miksować mięso jak najkrócej. Długie miksowanie spowoduje podniesienie się ogólnej temperatury mięsa co nie jest wskazane.
  • Schłodź części malaksera, które mają styczność z żywnością. Pamiętaj, że masz do czynienia z surowym mięsem i nie chcesz nikogo wysłać do toalety na dłuższy okres czasu niż jest to konieczne.

Leave a Reply