Makaron z łososiem w sosie pomidorowym z pieczoną papryką

Makaron z łososiem w sosie pomidorowym z pieczoną papryką jest naprawdę bardzo ciekawym daniem. Najważniejsze, że jest bardzo łatwe do wykonania i zadowoli chyba każdego miłośnika ryb, makaronów i nie tylko. Zwróć uwagę na składniki, pomidory, papryka i łosoś dodaj do tego wszystkiego jeszcze dobrej jakości makaron i jest eksplozja smaków, które wspaniale ze sobą współgrają. Zresztą zrób sam i się przekonaj.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, durszlak, garnek.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (2 porcje):

  • 200g suchego makaronu tagliatelle
  • 200g sosu pomidorowego z pieczoną papryką
  • 220g filetu z łososia, pokrojonego w kostki o wielkości około 2cm
  • 3 łyżki parmezanu drobno startego
  • kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Doprowadź wodę w garnku do wrzenia i ugotuj w niej makaron. Makaron gotujemy AL DENTE!
  2. Odcedź makaron za pomocą durszlaka.
  3. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, dodaj łososia i przypraw go solą i pieprzem.
  4. Smaż łososia przez nie całe 2 minuty. Nie powinien być w pełni usmażony.
  5. Dodaj sos pomidorowy z pieczoną papryką i doprowadź do jego zagotowania.
  6. Ściągnij patelnię z palnika i dodaj makaron. Wymieszaj dokładnie.
  7. Rozdziel zawartość patelni na talerze i wykończ drobno startym parmezanem. Do dekoracji użyj świeżych listków oregano.

Pamiętaj!

  • Makaron gotujemy AL DENTE!
  • Łosoś nie musi być usmażony do końca. Pamiętaj, że dodasz sos i doprowadzisz go do wrzenia, co oznacza, że łosoś będzie miał okazje, żeby w pełni się ugotować. W przeciwnym razie łosoś będzie przegotowany/przesmażony.
  • Ściągnij patelnie z palnika tuż przed dodaniem makaronu. W przeciwnym razie możesz przegotować makaron i już nie będzie AL DENTE, a gotowanie makaronu inaczej niż AL DENTE nie ma nic wspólnego z byciem PRO 🙂

Leave a Reply