Makaron z łososiem w sosie pomidorowym z pieczoną papryką jest naprawdę bardzo ciekawym daniem. Najważniejsze, że jest bardzo łatwe do wykonania i zadowoli chyba każdego miłośnika ryb, makaronów i nie tylko. Zwróć uwagę na składniki, pomidory, papryka i łosoś dodaj do tego wszystkiego jeszcze dobrej jakości makaron i jest eksplozja smaków, które wspaniale ze sobą współgrają. Zresztą zrób sam i się przekonaj.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia, durszlak, garnek.
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (2 porcje):
- 200g suchego makaronu tagliatelle
- 200g sosu pomidorowego z pieczoną papryką
- 220g filetu z łososia, pokrojonego w kostki o wielkości około 2cm
- 3 łyżki parmezanu drobno startego
- kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji
- olej rzepakowy
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Doprowadź wodę w garnku do wrzenia i ugotuj w niej makaron. Makaron gotujemy AL DENTE!
- Odcedź makaron za pomocą durszlaka.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, dodaj łososia i przypraw go solą i pieprzem.
- Smaż łososia przez nie całe 2 minuty. Nie powinien być w pełni usmażony.
- Dodaj sos pomidorowy z pieczoną papryką i doprowadź do jego zagotowania.
- Ściągnij patelnię z palnika i dodaj makaron. Wymieszaj dokładnie.
- Rozdziel zawartość patelni na talerze i wykończ drobno startym parmezanem. Do dekoracji użyj świeżych listków oregano.
Pamiętaj!
- Makaron gotujemy AL DENTE!
- Łosoś nie musi być usmażony do końca. Pamiętaj, że dodasz sos i doprowadzisz go do wrzenia, co oznacza, że łosoś będzie miał okazje, żeby w pełni się ugotować. W przeciwnym razie łosoś będzie przegotowany/przesmażony.
- Ściągnij patelnie z palnika tuż przed dodaniem makaronu. W przeciwnym razie możesz przegotować makaron i już nie będzie AL DENTE, a gotowanie makaronu inaczej niż AL DENTE nie ma nic wspólnego z byciem PRO 🙂