Pieczony łosoś z puree z rzepy i szparagami

Pieczony łosoś z puree z rzepy no i z szparagami jest połączeniem bardzo delikatnych składników. Składników, które doskonale ze sobą współgrają. Zresztą łosoś jest genialny pod każdą postacią. Przygotowując to danie możesz łososia usmażyć lub ugotować na parze. Wybór należy do Ciebie. Mimo wszystko mocno sugerowałbym, żeby do tych komponentów zrobić pieczonego łososia, ze względu na jego teksturę. Jeśli szukasz więcej pomysłów na łososia na przykład sałatkę z wędzonym łososiem kliknij tutaj. Makaron z łososiem kliknij tu. Pieczony łosoś tutaj.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Rondelek, garnek, patelni, malakser, sitko, tacka do pieczenia, mała blaszka do pieczenia, mała miska.

Czas przygotowania: 45 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 15 minut pieczenie łososia 170˚C - 25 minut pieczenie marchwi.

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia
  • 2 małe marchewki, dobrze umyte
  • 200g rozpuszczonego masła
  • 2 zielone szparagi, oczyszczone i umyte
  • 2 rzodkiewki, umyte

Puree z Rzepy

  • 150g rzepy, obranej i pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Bardzo cienko pokrój rzodkiewkę i umieść w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem kilku kostek lodu.
  2. Marchew ułóż w blaszce i zalej rozpuszczonym masłem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 na 25 minut.
  3. Wyciągnij marchew z tłuszczu i odstaw do wystudzenia.
  4. Umieść rzepę w rondelku. Zalej wodą i gotuj ją aż będzie miękka.
  5. Odcedź rzepę z wody. Dodaj śmietanę i zagotuj.
  6. Rzepę razem ze śmietaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładki krem. Przetrzyj przez drobne sitko i dopraw solą i pieprzem czarnym. Odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej szparagi na 5 minut. Po upływie czasu niezwłocznie wystudź je zimną wodą.
  8. Przypraw filety z łososia solą i pieprzem czarnym i umieść go na tacce do pieczenia. Tak przygotowane filety umieść w piekarniku rozgrzanym do 180˚C na 15 minut.
  9. Podgrzej odrobinę masła na patelni i podsmaż delikatnie marchew z szparagami.
  10. Podziel składniki na dwie równe porcje tworząc unikalną kompozycję. Do dekoracji możesz użyć świeżych listków kolendry.

Pamiętaj!

  • Rzepa przed zmiksowaniem musi być miękki.
  • Jeśli jakimś cudem Twój malakser nie będzie wstanie zmiksować selera na idealne puree, możesz uratować sytuację przecierając wszystko przez drobne sitko.
  • Bardzo cienko pokrój rzodkiewki i włóż do lodowatej wody. Pod wpływem lodowatej wody rzodkiewki delikatnie się uwypuklą. Będą ciekawiej wyglądały na talerzu.
  • Szparagi niezwłocznie wystudź zimną wodą, zapobiegnie to utracie koloru.

Leave a Reply