Saute schabowy z sosem musztardowym

Saute schabowy z sosem musztardowym, ciastem ziemniaczanym i karmelizowanym jabłkiem. Doskonałe jesienne danie, które każdego chyba oczaruje. Karmelizowane jabłka są doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów i sałatek, ale i także do dań mięsnych. Staraj się do tego dania wybierać jabłka z czerwona skórką takich jak: Gloster, Champion lub Jonagold.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Miska, patelnia, garnek.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 kotlety schabowe
  • 3 jabłka pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz czarny

Ciasto ziemniaczane:

  • 250g zimnego puree z ziemniaków
  • 60g startego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczku szczypiorku, drobno posiekanego
  • Sól i pieprz czarny
  • Olej rzepakowy
  • Około 100g mąki do obtoczenia placków przed smażeniem

Sos musztardowy:

  • 150g białego wina wytrawnego lub cydru
  • 240g śmietany
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 mała szalotka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta ziemniaczanego. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki i na końcu dopraw solą i pieprzem. Podziel ciasto ziemniaczane na cztery równe części i uformuj z nich równe kule, po czym je spłaszcz i odstaw do lodówki na około 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasta ziemniaczanego z lodówki, obtocz je w mące. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni  i usmaż ciasto ziemniaczane.
  3. Żeby przygotować sos musztardowy podsmaż w garnku na maśle pokrojoną szalotkę, razem z czosnkiem do momentu, aż się zeszklą. Następnie wlej białe wino i zredukuj o połowę na małym ogniu. Dodaj obie musztardy wraz ze śmietaną i gotuj przez kolejne 5 minut. Przypraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Rozpuść na patelni masło razem z brązowym cukrem. Doprowadź do wrzenia i dodaj jabłka. Kontynuuj karmelizowanie jabłek przez kolejne 3 minuty a następnie przenieś całość na blaszkę i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 5 minut.
  5. Przypraw mięso sola i pieprzem. Umieść na dużym ogniu patelnie z oliwą z oliwek i usmaż schabowe, po 6 minut z każdej strony.
  6. Rozdziel całość na cztery równe porcje tworząc niepowtarzalna kompozycje na talerzu.

Pamiętaj!

  • Warto schłodzić placki ziemniaczane przed obróbką termiczną, znacznie ułatwi to smażenie i zachowanie wcześniej nadanej formy.
  • Sos można z powodzeniem zrobić na bazie cydru lub zwykłego piwa.

Leave a Reply