Saute schabowy z sosem musztardowym, ciastem ziemniaczanym i karmelizowanym jabłkiem. Doskonałe jesienne danie, które każdego chyba oczaruje. Karmelizowane jabłka są doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów i sałatek, ale i także do dań mięsnych. Staraj się do tego dania wybierać jabłka z czerwona skórką takich jak: Gloster, Champion lub Jonagold.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Miska, patelnia, garnek.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 kotlety schabowe
- 3 jabłka pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz czarny
Ciasto ziemniaczane:
- 250g zimnego puree z ziemniaków
- 60g startego żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- 1/2 pęczku szczypiorku, drobno posiekanego
- Sól i pieprz czarny
- Olej rzepakowy
- Około 100g mąki do obtoczenia placków przed smażeniem
Sos musztardowy:
- 150g białego wina wytrawnego lub cydru
- 240g śmietany
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 mała szalotka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Zacznij od ciasta ziemniaczanego. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki i na końcu dopraw solą i pieprzem. Podziel ciasto ziemniaczane na cztery równe części i uformuj z nich równe kule, po czym je spłaszcz i odstaw do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta ziemniaczanego z lodówki, obtocz je w mące. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i usmaż ciasto ziemniaczane.
- Żeby przygotować sos musztardowy podsmaż w garnku na maśle pokrojoną szalotkę, razem z czosnkiem do momentu, aż się zeszklą. Następnie wlej białe wino i zredukuj o połowę na małym ogniu. Dodaj obie musztardy wraz ze śmietaną i gotuj przez kolejne 5 minut. Przypraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozpuść na patelni masło razem z brązowym cukrem. Doprowadź do wrzenia i dodaj jabłka. Kontynuuj karmelizowanie jabłek przez kolejne 3 minuty a następnie przenieś całość na blaszkę i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 5 minut.
- Przypraw mięso sola i pieprzem. Umieść na dużym ogniu patelnie z oliwą z oliwek i usmaż schabowe, po 6 minut z każdej strony.
- Rozdziel całość na cztery równe porcje tworząc niepowtarzalna kompozycje na talerzu.
Pamiętaj!
- Warto schłodzić placki ziemniaczane przed obróbką termiczną, znacznie ułatwi to smażenie i zachowanie wcześniej nadanej formy.
- Sos można z powodzeniem zrobić na bazie cydru lub zwykłego piwa.