Eklery z bitą śmietaną są jednym z najmniej kłopotliwych łakoci do przygotowania. Z ciasta parzonego można wykonać wiele różnych korpusów. Na przykład: ptysie, eklery, groszek z ciasta parzonego (tzw. groszek do zupy) oraz popularne na zielonej wyspie profiterole. Korpusy z ciasta parzonego można przygotować znacznie wcześniej oraz z powodzeniem je mrozić.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, robot kuchenny lub mikser, rękaw cukierniczy, miska, blaszki do wypieku.
Czas przygotowania:
40 minut
Temperatura i czas wypieku: 200°C - 25 minut
Składniki (4-6 eklerów):
Ciasto parzone:
- 80ml woda
- 40g masło
- 50g mąka typ 450
- 2 małe jajka
- Szczypta soli
Bita śmietana:
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Sposób wykonania:
- Przesiej mąkę za pomocą sitka.
- Wodę, masło i szczyptę soli umieść w garnku i na wolnym ogniu zagotuj. Po około 5 minutach gotowania dodaj przesianą mąkę i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy. Zmniejsz płomień i mieszaj jeszcze przez około 2 minuty. Mąka będzie dobrze zaparzona w momencie, kiedy przestanie przywierać do łyżki i ścianek garnka. Tak zaparzoną mąkę odstaw na 5 minut, żeby troszeczkę przestygło.
- Przenieś przestudzoną masę do robota kuchennego i pojedynczo dodawaj jajka najlepiej w momencie kiedy poprzednio dodane jajko już połączy się z ciastem.
- Gotowe ciasto parzone niezwłocznie umieść w rękawie cukierniczym i wyszprycuj na blachę wyłożoną pergaminem.
- Wypiekaj eklery w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 25 minut (nie otwieraj pieca w początkowej fazie wypieku). Po upływie czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwi i zostaw eklery w środku do całkowitego wystudzenia.
- Między czasie za pomocą trzepaczki kuchennej lub robota kuchennego ubij śmietanę razem z cukrem pudrem i wanilią na puszystą pianę.
- Wystudzone korpusy na eklery z bitą śmietaną przekrój wzdłuż i wypełni wcześniej ubitą śmietaną.
Pamiętaj!
- Dobrze zaparz mąkę w wodzie i tłuszczu.
- Właściwie zaparzona mąka nie będzie się przyklejać do łyżki i ścianek garnka.
- Jajka dodawaj pojedynczo.
- Szprycuj ciepłą masę, w ten sposób będzie Ci łatwiej nadać właściwy kształt i przyspieszy cały proces.
- Nie otwieraj pieca w pierwszej fazie wypieku. Najlepiej to wcale go nie otwieraj, aż do upływu czasu.
- Długość wypieku będzie zależała od wielkości korpusów (przy standardowym rozmiarze eklerów będzie to 25 min w 200°C).
Zastosowanie:
- Eklery.
- Ptysie.
- Karpatka (przelicz recepturę na większą ilość).
- Paszteciki.
- Przekąski nadziewane serem i nie tylko.
W składnikach brakuje jajek. W przepisie jest wzmianka o dodaniu jajek, ale nie wiadomo ile ich ma być 🙁
Masz rację Antonio. Dziękuję, już poprawiam.