Eklery z bitą śmietaną

Eklery z bitą śmietaną są jednym z najmniej kłopotliwych łakoci do przygotowania. Z ciasta parzonego można wykonać wiele różnych korpusów. Na przykład: ptysie, eklery, groszek z ciasta parzonego (tzw. groszek do zupy) oraz popularne na zielonej wyspie profiterole. Korpusy z ciasta parzonego można przygotować znacznie wcześniej oraz z powodzeniem je mrozić.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Garnek, robot kuchenny lub mikser, rękaw cukierniczy, miska, blaszki do wypieku.

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura i czas wypieku: 200°C - 25 minut

Składniki (4-6 eklerów):

Ciasto parzone:

  • 80ml woda
  • 40g masło
  • 50g mąka typ 450
  • 2 małe jajka
  • Szczypta soli

Bita śmietana:

  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę za pomocą sitka.
  2. Wodę, masło i szczyptę soli umieść w garnku i na wolnym ogniu zagotuj. Po około 5 minutach gotowania dodaj przesianą mąkę i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy. Zmniejsz płomień i mieszaj jeszcze przez około 2 minuty. Mąka będzie dobrze zaparzona w momencie, kiedy przestanie przywierać do łyżki i ścianek garnka. Tak zaparzoną mąkę odstaw na 5 minut, żeby troszeczkę przestygło.
  3. Przenieś przestudzoną masę do robota kuchennego i pojedynczo dodawaj jajka najlepiej w momencie kiedy poprzednio dodane jajko już połączy się z ciastem.
  4. Gotowe ciasto parzone niezwłocznie umieść w rękawie cukierniczym i wyszprycuj na blachę wyłożoną pergaminem.
  5. Wypiekaj eklery w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 25 minut (nie otwieraj pieca w początkowej fazie wypieku). Po upływie czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwi i zostaw eklery w środku do całkowitego wystudzenia.
  6. Między czasie za pomocą trzepaczki kuchennej lub robota kuchennego ubij śmietanę razem z cukrem pudrem i wanilią na puszystą pianę.
  7. Wystudzone korpusy na eklery z bitą śmietaną przekrój wzdłuż i wypełni wcześniej ubitą śmietaną.

Pamiętaj!

  • Dobrze zaparz mąkę w wodzie i tłuszczu.
  • Właściwie zaparzona mąka nie będzie się przyklejać do łyżki i ścianek garnka.
  • Jajka dodawaj pojedynczo.
  • Szprycuj ciepłą masę, w ten sposób będzie Ci łatwiej nadać właściwy kształt i przyspieszy cały proces.
  • Nie otwieraj pieca w pierwszej fazie wypieku. Najlepiej to wcale go nie otwieraj, aż do upływu czasu.
  • Długość wypieku będzie zależała od wielkości korpusów (przy standardowym rozmiarze eklerów będzie to 25 min w 200°C).

Zastosowanie:

  • Eklery.
  • Ptysie.
  • Karpatka (przelicz recepturę na większą ilość).
  • Paszteciki.
  • Przekąski nadziewane serem i nie tylko.

2 komentarzy do przepisu “Eklery z bitą śmietaną

Leave a Reply