Ciasto marchewkowe z lukrem serowo-cytrynowym jest jednym z najmniej skomplikowanych deserów do wykonania, który ma ogromną rzeszę zwolenników na całym Świecie. Najlepszym akompaniamentem do ciasta marchewkowego jest odrobina lekko ubitej śmietany. Ja uwielbiam ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Ciasto jest wilgotne i obłędnie pyszne, wręcz idealne na jesienne popołudnia przy herbacie lub kawie.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, miska, tortownica, raszki do wystudzenia ciasta.
Czas przygotowania:
80 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 60 minut
Składniki (1 tortownica 23cm):
Ciasto Marchewkowe:
- 175g cukier kryształ
- 175g marchwi, drobno startej i odciśniętej z soku
- 175g olej słonecznikowy
- 3 jajka
- 2 banany
- 55g posiekanych orzechów włoskich
- 25g wiórki kokosowe
- 280g mąka typ 450-500
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Masło do posmarowania tortownicy o wielkości 23 cm
Lukier Serowo-Cytrynowy:
- 200g ser śmietankowy
- 110g cukier puder
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 25g posiekanych orzechów włoskich
- 1 cytryna, drobno starta skórka i sok
Sposób wykonania:
- Umieść jajka, olej, marchew, cukier, banany, posiekane orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe w robocie kuchennym. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Między czasie przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Następnie wsyp do reszty składników wcześniej umieszczonych w robocie kuchennym. Ubijaj miksturę do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do wysmarowanej masłem tortownicy i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku na 60 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, nakłuj wykałaczką ciasto na samym środku formy i upewnij się, że ciasto marchewkowe jest gotowe. Jeśli wykałaczka będzie wilgotna, ale czysta Twoje ciasto marchewkowe będzie upieczone.
- Wypieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw, najlepiej na raszkach do całkowitego wystudzenia.
- Żeby przygotować lukier, umieść w misce serek śmietankowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier puder i za pomocą trzepaczki kuchennej połącz w jednolitą masę. Staraj się nie mieszać zbyt długo, ponieważ ser śmietankowy można łatwo „przebić”, tak samo jak śmietanę.
- Przestudzone ciasto marchewkowe wykończ lukrem równomiernie rozprowadzając go na wierzchu i posypując posiekanymi orzechami włoskimi.
Pamiętaj!
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto marchewkowe.
- Wysmaruj tortownicę masłem.
- Po upływie czasu wypieku upewnij się, że ciasto jest gotowe nakłuwając je wykałaczką.
- Mieszaj lukier jak najkrócej do uzyskania jednolitej masy.