Dorsz z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

Dorsz z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową to typowe lekkie letnie danie. Dodatkowym efektem WOW w tym daniu jest połączenie zimnych i gorących składników razem. Dorsz z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową charakteryzuje się również ciekawą kompozycją smakową. Dodatek bazyliowego pesto do młodych ziemniaków i fasolki szparagowej daje temu prostemu daniu jeszcze więcej świeżości.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, durszlak, miska, tacka do pieczenia, blaszka, malakser.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: Dorsz 185˚C - 15 minut, Pieczone ziemniaki 170˚C - 30 minut

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety dorsza
  • 5 młodych ziemniaków
  • 150g fasolki szparagowej
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • 120g pesto z bazylij – kliknij tutaj
  • sól, pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Umyte młode ziemniaki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Umieść je na blaszce do pieczenia i delikatnie skropl oliwą z oliwek, przypraw delikatnie solą i pieprzem czarnym. Wymieszaj dokładnie i umieści je w piekarniku rozgrzanym do 170˚C na 30 minut.
  2. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej fasolkę szparagową. Kontynuuj gotowanie przez 4 minuty, następnie umieść je w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Przecedź za pomocą durszlaka i odstaw.
  3. Delikatnie przesmaruj spód tacki do pieczenia oliwą z oliwek i umieść na niej filety z dorsza, skórą do dołu. Przypraw delikatnie solą i pieprzem czarnym i umieść w piekarniku rozgrzanym do 185˚C na 15 minut. Możesz podkręcić temperaturę piekarnika pod koniec pieczenia ziemniaków tak aby zakończyć pieczenie równocześnie.
  4. Pomidorki koktajlowe umieść na tacce do pieczenia i skropl je delikatnie oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem  i umieść je w piekarniku na sam koniec pieczenia się dorsza (około 5 minut).
  5. Gotowe ziemniaki razem z fasolką szparagową umieść w dużej misce. Dodaj pesto z bazylij i wymieszaj dokładnie.
  6. Rozdziel fasolkę szparagową razem z młodymi ziemniakami na dwie porcje i ułóż na spodzie talerza. Bezpośrednio na nich umieść upieczonego dorsza. Do dekoracji użyj delikatnie zapieczonych pomidorków koktajlowych.

Pamiętaj!

  • Nie przesadzaj z przyprawianiem ziemniaków i fasolki szparagowej. Pamiętaj o tym, że na samym końcu będziesz je mieszać z bazyliowym pesto, który ma być wiodącym smakiem.
  • Nie gotuj fasolki szparagowej z byt długo i pamiętaj aby ją natychmiast wystudzić za pomocą lodowatej wody. W przeciwnym razie straci kolor i swoje walory smakowe.
  • Tak. Fasolkę szparagową dodajemy zimną do gorących ziemniaków do miski podczas mieszania tych składników z pesto.

Leave a Reply