Tosty z awokado możesz zrobić w mniej niż 10 minut. Są super smaczne i zdrowe zwłaszcza jeśli przygotujesz je z chlebem własnej produkcji – Tutaj link. Jeśli masz ochotę to zamiast pasty z awokado możesz użyć guacamole – przepis znajdziesz tutaj.
Razowe pieczywo, awokado oto pożywne tosty na dobry początek dnia! Założę się, że bardzo polubisz zaczynać dzień właśnie w taki sposób. Już wkrótce kolejne przepisy. Bądź na bieżąco i obserwuj moje mnie na Facebook i na Instagram.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duża miska, Tłuczek do ziemniaków lub widelec
Czas przygotowania:
10 minut
Składniki (2 porcje):
- 2 dojrzałe awokado, obrane i bez nasienia
- 1 limonka, tylko sok
- Kilka gałązek świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 mały ząbek czosnku, zmielony
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
- Szczypta pieprzu cayenne
- 2 kromki chleba na zakwasie, stostowane
Sposób wykonania:
- Umieść awokado w dużej misce i dodaj czosnek, sok z limonki, sól i czarny pieprz. Zetrzyj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Pasta z awokado powinna mieć trochę kawałków awokado. Tak więc spokojnie, jest dobrze.
- Rozprowadź awokado na grzance. Udekoruj świeżymi liśćmi kolendry i delikatnie (albo wcale) posyp pieprzem cayenne. Podawaj z plasterkami świeżej limonki.
Pamiętaj!
- Ten przepis zrobi nawet pięciolatek, tak więc spokojnie. Upewnij się tylko, że kupisz dojrzałe awokado.