Frittata z fetą i szpinakiem

Frittata z fetą i szpinakiem to doskonały pomysł na śniadanie, lub lekki lunch. Frittata to włoski rodzaj omletu, ale nie do końca. Jest szybka i prosta w wykonaniu. Oczywiście jest też frittata hiszpańska, jak i wiele, wiele innych odmian tego dania. Tak naprawdę każdy z nas może stworzyć własną frittatę. Możliwości jest bardzo wiele i dlatego zachęcam Cię do tworzenia własnych kompozycji.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

patelnia, deska do krojenia, trzepaczka kuchenna, miska

Czas przygotowania: 35 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C 15-20 min

Składniki (8 porcji):

  • 12 dużych jajek
  • 8 łyżkek  śmietany
  • garść szpianku, umyty
  • 150g sera feta
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 200g boczku pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania:

  1. W misce umieść jajka oraz śmietanę. Przypraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.
  2. Rozgrzej patelnię i usmaż cebulę z boczkiem. Dodaj szpinak. Przypraw pieprzem oraz solą i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.
  3. Wlej miksturę jajeczną na patelnię i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
  4. Ser feta pokrusz równomiernie na wierzchu frittaty i wszystko wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut.
  5. Po wypieczeniu odstaw frittatę na 5 minut. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie talerzy.
  6. Na wierzch patelni połóż deskę do krojenia. Całość obróć do góry nogami, tak aby Frittata znalazła się na desce.
  7. Pokrój na równe porcje i podawaj z różnego rodzaju pieczonymi ziemniakami, sałatką.

Pamiętaj!

  • przygotuj i przypraw miksturę jajeczną na samym początku
  • boczek z cebulą przed dodaniem do mikstury jajecznej, powinny być bardzo dobrze usmażone
  • przed wyciągnięciem frittaty upewni się, że jest dobrze upieczona ŚCIĘTA
  • podawaj z chrupiącym lub tostowym pieczywem

Zastosowanie:

  • śniadanie
  • lunch

Leave a Reply