Frittata z fetą i szpinakiem to doskonały pomysł na śniadanie, lub lekki lunch. Frittata to włoski rodzaj omletu, ale nie do końca. Jest szybka i prosta w wykonaniu. Oczywiście jest też frittata hiszpańska, jak i wiele, wiele innych odmian tego dania. Tak naprawdę każdy z nas może stworzyć własną frittatę. Możliwości jest bardzo wiele i dlatego zachęcam Cię do tworzenia własnych kompozycji.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
patelnia, deska do krojenia, trzepaczka kuchenna, miska
Czas przygotowania:
35 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C 15-20 min
Składniki (8 porcji):
- 12 dużych jajek
- 8 łyżkek śmietany
- garść szpianku, umyty
- 150g sera feta
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 200g boczku pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz czarny
- olej rzepakowy
Sposób wykonania:
- W misce umieść jajka oraz śmietanę. Przypraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.
- Rozgrzej patelnię i usmaż cebulę z boczkiem. Dodaj szpinak. Przypraw pieprzem oraz solą i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.
- Wlej miksturę jajeczną na patelnię i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
- Ser feta pokrusz równomiernie na wierzchu frittaty i wszystko wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut.
- Po wypieczeniu odstaw frittatę na 5 minut. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie talerzy.
- Na wierzch patelni połóż deskę do krojenia. Całość obróć do góry nogami, tak aby Frittata znalazła się na desce.
- Pokrój na równe porcje i podawaj z różnego rodzaju pieczonymi ziemniakami, sałatką.
Pamiętaj!
- przygotuj i przypraw miksturę jajeczną na samym początku
- boczek z cebulą przed dodaniem do mikstury jajecznej, powinny być bardzo dobrze usmażone
- przed wyciągnięciem frittaty upewni się, że jest dobrze upieczona ŚCIĘTA
- podawaj z chrupiącym lub tostowym pieczywem
Zastosowanie:
- śniadanie
- lunch