Zielona sałatka z łososiem jest genialną przekąską na upalne dni i nie tylko. Zwłaszcza, że przygotowanie jej nie sprawia zbyt wiele kłopotu, jak i nie pochłania dużej ilości czasu i uwagi. Dużym plusem zielonej sałatki z łososiem jest również możliwość przygotowania wszystkich komponentów znacznie wcześniej i połączeniu, tuż przed podaniem dzięki czemu nie straci ona na jakości.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Tacka do pieczenia, duża miska, pergamin.
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (4 porcje):
- 2 filety łososia
- 1 jedna mała sałata rzymska, pokrojona w paski o wielkości 1.5cm
- 180g ser feta, pokrojony w kostkę o wielkości 1cm
- 180g zielonych oliwek
- 200g pomidorów koktajlowych, przekrojone na pół
- 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę o wielkości 1cm
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę o wielkości 1cm
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do 180˚C i wyłóż tackę do pieczenia pergaminem.
- Nasmaruj filety łososia olejem rzepakowym i umieść je na wcześniej przygotowanej tacce do pieczenia. Przypraw solą i pieprzem czarnym i umieść łososia w gorącym piekarniku na 15 minut. Po wypieczeniu wystudź łososia.
- W dużej misce umieść sałatę rzymską, pomidory, czerwoną cebulę, ogórka, zieloną paprykę, oliwki, ser feta. Skropl zawartość miski oliwą z oliwek i sokiem cytryny. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i podziel na 4 porcje. Na wierzchu sałatki umieść kawałki upieczonego łososia i rozkoszuj się smakiem zielonej sałatki z łososiem!
Pamiętaj!
- Dobrze wystudź łososia
- Delikatnie połącz ze sobą składniki sałatki.