Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady i dodatkiem wanilii są sprawdzonym na nie spodziewanych gości. Czekoladę możesz używać o różnej zawartości miazgi kakaowej, osobiście uwielbiam używać czekolady mlecznej. Surowe ciasto można długo przechowywać w lodówce, jak również można je mrozić. Pamiętaj jednak, aby było dobrze zawinięte w folię spożywczą. Ciasto warto trzymać w lodówce lub zamrażalniku, można je szybko pokroić i upiec, a zatem szybko uraczyć niespodziewanych gości.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, pergamin, folia spożywcza.

Czas przygotowania: 45 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 12 minut

Składniki (12-15 ciasteczek):

  • 230g mąka typ 450
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 110g cukier kryształ
  • 120g czekoladowych dropsów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 średniej wielkości jajka

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, cukier i sól wymieszaj razem w robicie kuchennym.
  2. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jajka, wanilię i czekoladę i mieszaj aż do uzyskania sztywnego ciasta. Odstaw je do lodówki na minimum 20 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C a blachę do wypieku ciasteczek wyłóż pergaminem. Za pomocą łyżki nałóż ciasto na blachę, zachowując niewielkie odstępy, następnie delikatnie spłaszcz. Tak przygotowane ciasteczka wypiekaj w dobrze rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, do momentu aż będą miały złocisty kolor.
  4. Po upieczeniu wyłóż ciasteczka na raszki, żeby mogły swobodnie ostygnąć.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta dłużej niż to jest konieczne.
  • Masło rozpuść wcześniej, żeby nie było zbyt gorące przed dodaniem go do reszty składników.
  • Dobrze wypieczone ciasteczka będą miały lekko złocisty kolor.

Leave a Reply