Ciasteczka z kawałkami czekolady i dodatkiem wanilii są sprawdzonym na nie spodziewanych gości. Czekoladę możesz używać o różnej zawartości miazgi kakaowej, osobiście uwielbiam używać czekolady mlecznej. Surowe ciasto można długo przechowywać w lodówce, jak również można je mrozić. Pamiętaj jednak, aby było dobrze zawinięte w folię spożywczą. Ciasto warto trzymać w lodówce lub zamrażalniku, można je szybko pokroić i upiec, a zatem szybko uraczyć niespodziewanych gości.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, miska, pergamin, folia spożywcza.
Czas przygotowania:
45 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 12 minut
Składniki (12-15 ciasteczek):
- 230g mąka typ 450
- 150g rozpuszczonego masła
- 110g cukier kryształ
- 120g czekoladowych dropsów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 średniej wielkości jajka
Sposób wykonania:
- Mąkę, cukier i sól wymieszaj razem w robicie kuchennym.
- Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jajka, wanilię i czekoladę i mieszaj aż do uzyskania sztywnego ciasta. Odstaw je do lodówki na minimum 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C a blachę do wypieku ciasteczek wyłóż pergaminem. Za pomocą łyżki nałóż ciasto na blachę, zachowując niewielkie odstępy, następnie delikatnie spłaszcz. Tak przygotowane ciasteczka wypiekaj w dobrze rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, do momentu aż będą miały złocisty kolor.
- Po upieczeniu wyłóż ciasteczka na raszki, żeby mogły swobodnie ostygnąć.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciasta dłużej niż to jest konieczne.
- Masło rozpuść wcześniej, żeby nie było zbyt gorące przed dodaniem go do reszty składników.
- Dobrze wypieczone ciasteczka będą miały lekko złocisty kolor.