Łosoś z pomidorową kaszą kuskus i cebulą dymką to lekki, ale wciąż bardzo satysfakcjonujący posiłek. Piękne filety z łososia są smażone na patelni i umieszczone na pomidorowej kaszy kuskus z cebulą dymką. Łosoś z pomidorową kaszą kuskus i cebulą dymką jest bardzo efektownym a zarazem szybkim i prostym przepisem do wykonania. Doskonale sprawdza się w upalne dni w porze letniej. Zwłaszcza, że części składowe tego dania możesz przygotować wcześniej.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia-najlepiej teflonowa, miska, durszlak, garnek.
Czas przygotowania:
35 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 filety z łososia po 180 g każdy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Kuskus perłowy z pomidorem i cebulą dymką
- 250 g kuskusu perłowego
- 2 dojrzałe, słodkie pomidory, pokrojone w kostkę
- ½ pęczku cebuli dymki, drobno pokrojonej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy cajun
- 2 łyżeczki cukru
Jogurt cytrynowy
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- W małej misce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, do momentu aż będzie potrzebny.
- Wlej wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodaj kuskus perłowy i gotuj, od czasu do czasu mieszając przez 7-9 minut lub do momentu aż do al dente. Odcedź kuskus a następnie włóż do miski.
- Dodaj do miski cebulkę dymkę, pomidory, sok z cytryny, czosnek, wędzoną paprykę, przyprawę cajun, cukier i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej patelnie teflonową z odrobiną oleju rzepakowego. W między czasie przypraw łososia solą i pieprzem. Następnie ułóż go na patelni skórą do dołu i kontynuuj smażenie przez 3-4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć delikatnie łososia i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce, co pozwoli odpocząć rybie i dokończyć proces smażenia.
- Podziel kuskus na 4 równe porcje a bezpośrednio na nim ułóż usmażonego łososia, skórą do góry. Wykończ danie wcześniej przygotowanym cytrynowym jogurtem i niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Kuskus perłowy ugotuj al dente.
- Po 3-4 minutach smażenia łososia, delikatnie odwróć go na drugą stronę.