Smażona żabnica z pikantną salsą

Żabnica jest bardzo wdzięczną rybą do przygotowania. Odrobina soli, pieprzu czarnego, no i ewentualnie parę kropli soku z cytryny w zupełności wystarczą do przyprawienia tej wspanialej ryby. Matka natura obdarzyła nas wszelakim bogactwem i różnorodnością owoców morza, jak i ich smaku. Dlaczego to zmieniać?

 

https://youtu.be/OXC_NmW9Xmg

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

malakser, miska, patelnia, garnek

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 Porcje):

  • 4 filety żabnicy, pokrojone na trzy kawałki każdy
  • 360g ziemniaków, ugotowanych i przetartych
  • 550g szpinaku, umytego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

Pikantna salsa ananasowa:

  • 200g anansu, świeżego i pokrojonego w bardzo drobną kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 2 papryczki chili, oczyszczone z nasion i pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • 1 sok z jednej limonki
  • 15 świeżej kolendry, bardzo drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny

 

 

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj salsę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na samym końcu dodaj odrobinę oliwy z oliwek i przypraw solą i pieprzem według swojego upodobania i odstaw do lodówki.
  2. Za pomocą malaksera, szpinak, czosnek i oliwę z oliwkę zmiksuj na jednolitą pastęi połącz z przetartymi ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem podgrzej puree w małym garnku.
  3. Rozpuść na rozgrzanej patelni masło z dodatkiem oliwy z oliwek i usmaż w niej żabnice z dodatkiem soli i pieprzu. Żabnice smaż po trzy minuty z każdej strony.
  4. Na środku talerza umieść puree z ziemniaków i szpinaku a na ich wierzch nałóż usmażoną żabnice. Całość udekoruj salsą.

Pamiętaj!

  • przypraw rybę nie wielką ilością soli i pieprzu
  • salsę najlepiej przygotować, co najmniej godzinę przed podaniem

 

 

Leave a Reply