Żabnica jest bardzo wdzięczną rybą do przygotowania. Odrobina soli, pieprzu czarnego, no i ewentualnie parę kropli soku z cytryny w zupełności wystarczą do przyprawienia tej wspanialej ryby. Matka natura obdarzyła nas wszelakim bogactwem i różnorodnością owoców morza, jak i ich smaku. Dlaczego to zmieniać?
https://youtu.be/OXC_NmW9Xmg
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
malakser, miska, patelnia, garnek
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (4 Porcje):
- 4 filety żabnicy, pokrojone na trzy kawałki każdy
- 360g ziemniaków, ugotowanych i przetartych
- 550g szpinaku, umytego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Pikantna salsa ananasowa:
- 200g anansu, świeżego i pokrojonego w bardzo drobną kostkę
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
- 2 papryczki chili, oczyszczone z nasion i pokrojone w bardzo drobną kostkę
- 1 sok z jednej limonki
- 15 świeżej kolendry, bardzo drobno posiekanej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Na samym początku przygotuj salsę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na samym końcu dodaj odrobinę oliwy z oliwek i przypraw solą i pieprzem według swojego upodobania i odstaw do lodówki.
- Za pomocą malaksera, szpinak, czosnek i oliwę z oliwkę zmiksuj na jednolitą pastęi połącz z przetartymi ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem podgrzej puree w małym garnku.
- Rozpuść na rozgrzanej patelni masło z dodatkiem oliwy z oliwek i usmaż w niej żabnice z dodatkiem soli i pieprzu. Żabnice smaż po trzy minuty z każdej strony.
- Na środku talerza umieść puree z ziemniaków i szpinaku a na ich wierzch nałóż usmażoną żabnice. Całość udekoruj salsą.
Pamiętaj!
- przypraw rybę nie wielką ilością soli i pieprzu
- salsę najlepiej przygotować, co najmniej godzinę przed podaniem