Makaron fusilli z sosem pomidorowym i mascarpone

Makaron fusilli z sosem pomidorowym i mascarpone jest to smaczne połączenie pomidorów i kremowego sera mascarpone, które docenią nawet Twoje maluchy. Danie to doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Jest bardzo proste do przygotowania i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sos pomidorowy z mascarpone możesz przygotować do trzech dni wcześniej. Sos ten również doskonale nadaje się do mrożenia,  wystarczy wyciągnąć go wieczorem. Makaron fusilli z sosem pomidorowym i mascarpone może i brzmi dość niecodziennie i może trochę zniechęcać. Ale gwarantuję Ci, że jak raz spróbujesz, to będziesz robić to danie przynajmniej raz w tygodniu.

Makaron z sosem pomidorowym i mascarpone

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 400g suchego makaronu fusilli
  • 3 łyżki wiórów z parmezanu
  • 2 łyżki drobno pokrojonych czarnych oliwek
  • 2 łyżki drobno pokrojonych zielonych oliwek
  • Kilka liści świeżej bazylii

Sos pomidorowy z mascarpone

  • 400g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 250g sera mascarpone
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku i ugotuj makaron fusilli. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
  2. W międzyczasie w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Delikatnie podsmaż cebulę z czosnkiem, do momentu aż będzie bardzo miękka.
  3. Umieść pomidory z puszki w dużym dzbanku i zmiksuj je blenderem ręcznym, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wlej zmiksowane pomidory do rondla i delikatnie zagotuj, mieszając od czas do czasu.
  5. Zdejm rondel z ognia i delikatnie połącz pomidory z serem mascarpone. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
  6. Odcedź makaron fusilli za pomocą durszlaka i niezwłocznie umieść go w dużej misce. Dodaj sos pomidorowym z serem mascarpone i dokładnie wymieszaj. Gdy makaron jest dobrze pokryty sosem, podziel go na cztery równe porcje.
  7. Posyp makaron drobno pokrojonymi oliwkami i wiórkami parmezanu. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i niezwłocznie podawaj.

Pamiętaj!

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Daj sobie czas podczas łączenia zmiksowanych pomidorów z serem mascarpone.
  • Przed podaniem, dokładnie wymieszaj sos z makaronem.
Fusilly z sosem pomidorowym i mascarpone
Makaron fusilli z sosem pomidorowym i mascarpone

Leave a Reply