Makaron fusilli z sosem pomidorowym i mascarpone jest to smaczne połączenie pomidorów i kremowego sera mascarpone, które docenią nawet Twoje maluchy. Danie to doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Jest bardzo proste do przygotowania i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sos pomidorowy z mascarpone możesz przygotować do trzech dni wcześniej. Sos ten również doskonale nadaje się do mrożenia, wystarczy wyciągnąć go wieczorem. Makaron fusilli z sosem pomidorowym i mascarpone może i brzmi dość niecodziennie i może trochę zniechęcać. Ale gwarantuję Ci, że jak raz spróbujesz, to będziesz robić to danie przynajmniej raz w tygodniu.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki (4 porcje):
- 400g suchego makaronu fusilli
- 3 łyżki wiórów z parmezanu
- 2 łyżki drobno pokrojonych czarnych oliwek
- 2 łyżki drobno pokrojonych zielonych oliwek
- Kilka liści świeżej bazylii
Sos pomidorowy z mascarpone
- 400g pokrojonych pomidorów z puszki
- 250g sera mascarpone
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Sposób wykonania:
- Zagotuj posoloną wodę w dużym garnku i ugotuj makaron fusilli. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż makaron będzie al dente.
- W międzyczasie w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Delikatnie podsmaż cebulę z czosnkiem, do momentu aż będzie bardzo miękka.
- Umieść pomidory z puszki w dużym dzbanku i zmiksuj je blenderem ręcznym, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlej zmiksowane pomidory do rondla i delikatnie zagotuj, mieszając od czas do czasu.
- Zdejm rondel z ognia i delikatnie połącz pomidory z serem mascarpone. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
- Odcedź makaron fusilli za pomocą durszlaka i niezwłocznie umieść go w dużej misce. Dodaj sos pomidorowym z serem mascarpone i dokładnie wymieszaj. Gdy makaron jest dobrze pokryty sosem, podziel go na cztery równe porcje.
- Posyp makaron drobno pokrojonymi oliwkami i wiórkami parmezanu. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Makaron gotujemy al dente.
- Daj sobie czas podczas łączenia zmiksowanych pomidorów z serem mascarpone.
- Przed podaniem, dokładnie wymieszaj sos z makaronem.
