Jajecznica na toście z wędzonym łososiem

Jajecznica na toście z wędzonym łososiem brzmi banalnie. I jeśli myślisz, że każdy może zrobić jajecznicę, to masz rację. Problem polega na tym, że nie każdy potrafi zrobić to poprawnie. Zobaczymy zaraz jak Ty sobie radzisz. Zobacz co jeszcze możesz zaserwować na śniadanie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

patelnia, miska, silikonowa szpatula, toster bądź piekarnik

Czas przygotowania: 10 minut
Temperatura i czas wypieku: 1 porcja

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 10g masła
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 1 kromka dowolnego chleba
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Dobrze stostuj chleb za pomocą tostera, piekarnika lub po prostu użyj patelni. Pamiętaj żeby był chrupki.
  2. Do małej miski wbij dwa jajka.
  3. Umieść patelnię na średnim ogniu i rozpuść masło.
  4. Wlej jajka na patelnię i za pomocą silikonowej szpatuli lub lub drewnianej łyżki nieustannie mieszaj.
  5. Kiedy jajecznica będzie już prawie gotowa (ścięta) zestaw ją z ognia.
  6. Przypraw solą i pieprzem oraz dodaj śmietanę. Kontynuuj smażenie wykorzystując temperaturę rozgrzanej patelni. Pamiętaj, że prawidłowo przygotowana jajecznica nie powinna utrzymać nadanego kształtu.
  7. Umieść na talerzu łososia i wcześniej przygotowany tost. Bezpośrednio na toście umieść jajecznicę i udekoruj.

Pamiętaj!

  • Tost musi być bardzo chrupki
  • Nie mieszaj i nie przyprawiaj jajek przed smażeniem. Przy dłuższym oczekiwaniu na obróbke termiczną stracą swoją strukturę oraz staną się wodniste
  • Dobrze usmażona jajecznica nie powinna utrzymać nadawanego kształtu

Leave a Reply