Smażony morszczuk z kremowym sosem chorizo

Morszczuk należy do jednych z moich ulubionych ryb. Ma wspaniałą „mięsistą” teksturę i intensywny smak. Jest to jedna z niewielu ryb, która doskonale komponuje się z mięsem. Właśnie dlatego, w tym przepisie użyłem kiełbasy chorizo do przygotowania sosu. Dzięki temu sos będzie też lekko ostry. Morszczuk ze względu na swoją teksturę daje wiele możliwości wykazania się pomysłowością w łączeniu różnych smaków podczas, gdy nie jest to takie proste przy innych owocach morza.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

patelnia, tacka do pieczenia, garnek

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety morszczuka
  • 12 małych marchewek, obranych
  • 8 młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
  • 400g śmietany
  • 150g kiełbasy chorizo, pokrojonej w średnią kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz czarny

 

 

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj wodę w małym garnku z odrobiną soli i wrzuć do niej marchewki na 4-6 minut a następnie, odcedź, zalej zimną wodą i odstaw.
  2. Przekrój ziemniaki na pół, wrzuć na blaszkę i wymieszaj z dodatkiem oleju rzepakowego oraz rozmarynu, następnie przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki umieść w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez ok 30 minut.
  3. Żeby przygotować sos rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i podsmaż kiełbasę chorizo do momentu, aż zacznie puszczać sok i zalej śmietaną. Gotuj całość do momentu, aż zacznie gęstnieć i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Rozgrzej patelnie teflonową z odrobiną oleju rzepakowego. W między czasie przypraw morszczuka solą i pieprzem a następnie ułóż go na patelni skórą do dołu i kontynuuj smażenie przez 3-4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć delikatnie rybę, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce, co pozwoli odpocząć rybie i dokończyć proces smażenia.
  5. Rozgrzej na innej patelni masło i podsmaż w niej wcześniej przygotowane marchewki z dodatkiem soli i pieprzu.
  6. Pieczone ziemniaki ułóż na środku talerza i polej je sosem za pomocą łyżki, następnie umieść na nich 3 marchewki a na samej górze wysmażony filet morszczuka.

Pamiętaj!

  • podsmaż chorizo do momentu, aż puści sok, wydobędziesz wtedy najwięcej aromatu
  • po 3-4 minutach smażenia morszczuka odwróć go i pozwól mu odpocząć i dokończyć smażenie w stopniowo opadającej temperaturze

Leave a Reply