Pyszna, zdrowa i gotowa w kilka minut sałatka z awokado! Dodatek fasoli białej i ciecierzycy razem z serem feta sprawia, że sałatka z awokado jest bardzo satysfakcjonującym posiłkiem. I najprawdopodobniej masz wszystkie składniki w domu. Nie ma lepszego sposobu na uczczenie nadejścia lata niż zrobienie wspaniałej sałatki z awokado z tak pożywnymi dodatkami. Wiem, że pogoda jeszcze nie dogoniła sezonu letniego, ale jeśli nie ma pogody, dlaczego nie cieszyć się latem na talerzu? Sprawdź co jeszcze czeka na Ciebie w tym sezonie!
Składniki (4 porcje):
- 400 g fasoli maślanej, ugotowanej i opłukanej
- 400 g ciecierzycy, ugotowanej i opłukanej
- 120 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
- 200 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 150 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka pesto bazyliowego
- 2 awokado, obrane i bez nasienia, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- Garść umytej rukoli
- Garść umytego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków chili
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Sposób wykonania:
- Umieść w dużej misce białą fasolę, ciecierzycę, oliwki, pomidory koktajlowe, ser feta, mielony kminek, mieloną gałkę muszkatołową, pesto bazyliowe, sok z limonki, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj do miski szpinak, rukolę, awokado i oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj. Podziel na równe porcje i delikatnie posyp płatkami chilli. Smacznego!
Pamiętaj!
- Uwaga: jeśli planujesz przygotować tą sałatkę wcześniej, musisz przygotować ją troszkę inaczej. Po pokrojeniu awokado dodaj soku z limonki i wymieszaj. Następnie dodaj do sałatki. Spowolnij to proces brązowienia awokado.
- Do tego przepisu awokado nie powinno być zbyt dojrzałe.